Druva

Teroldego

Blå druvsort

Teroldego är en blå druva som har sina rötter djupt förankrade i norra Italiens vintradition. Den här ärevördiga druvan har stått som hängiven producent av viner i flera århundraden, och dess arv är vittnesbörd om dess betydelse. Teroldego står som en viktig pelare och alstrar de mest framstående vinerna i Trentino Alto Adige-regionen. Dess förtrollande inflytande sträcker sig även till Veneto, Toscana och Sicilien samt ut i världen, där den har funnit en andra hemvist i Australien, Kalifornien och Brasilien.

I denna mångfacetterade familj av druvor, delar Teroldego sitt genetiska arv med Lagrein, dureza, syrah och möjligtvis pinot noir, och därmed delar den på släktskapets skönhet och komplexitet.

Teroldego, som försiktigt modnar, kan ibland stå inför utmaningar i de kyliga områdena i norra Italien. Med sitt mörka skal, ger den upphov till viner som bär en intensiv färg och fyllda med djupgående fruktiga smaker. Dessa viner är mjuka och förtrollande lätta, och i sin ungdom avslöjar de sin innersta potential. De flesta av Teroldegos vinäventyr utspelar sig i hjärtat av Trentino Alto Adige, men den bidrar också med sin färgstyrka i blenders i regioner som Veneto, Toscana och Sicilien. Endast ett DOC-område stoltserar med att exklusivt erbjuda 100% Teroldego-viner, och det är Teroldego Rotaliano.