Druva

Tinta barocca

Blå druvsort

Tinta Barocca, en stolt blå druva med sina rötter i Portugal, avslöjar sig som en tidig mognadskonstnär som generöst belönar med höga skördar. Dock är den försiktig av sig och kan kännas värme och visar sig mottaglig för både botrytis, oidium och mildou. Dess bär har en tjockhudad karaktär och rymmer höga halter av söta frukter.

I sitt mysterium av ursprung, tros Tinta Barocca vara resultatet av en naturlig förening mellan Marufo och Touriga Nacional, en historia som väver samman dessa druvor i en dans av smak och tradition. I Douro-regionen utgör denna sort en av de triumvirat av viktiga röda druvor för portvin, och den trivs även i Távora-Varosa.

Trots sin portugisiska kärna, är Tinta Barocca även en globetrotter, med odlingar i Australien, Chile, Schweiz och Sydafrika, som vittnar om dess internationella erkännande. År 2016, när vinrankorna på världens vingårdar sågs över, sträckte sig denna druva över totalt 4 926 hektar, vilket placerar den på 114:e plats i den globala rangordningen av druvsorter.