Touriga franca
Touriga franca
Touriga franca kan man ibland kalla för touriga francesa. Druvan är den mest odlade i Dourodalen varför den finns i de flesta av regionens viner samt i Portvin.
Druvodlare älskar sorten för att den är lättodlad och ger höga skördevolymer.
Aromprofilen är tydligt aromatisk, smaken delikat med tydligt blommiga inslag, svarta- eller bättre mörka bärtoner, ganska fyllig och med en vacker blåviolett färg.
Touriga franca är en av de viktigaste i Portvinerna, gärna tillsammans med tinta roriz och rouriga nacional. I områdena Tejo och Beiras samt i närheten av Lissabon finns stora odlingar av druvan.
Sorten finns i endruveviner, även om man inte hittar dessa viner ofta. Endruvevinerna säljs på exportmarknaden och går inte att köpa i Portugal.
Vin och mat
Kraftfulla kötträtter är bra komplement till vinerna, gärna lagade i rustika recept. Vilt, lamm och nöt. Toppa med liten hetta eller afrikanska kryddor. Svamp är perfekt.
Rätter kan vara moussaka.Eller asiatiska risrätter med fläsk eller räkor med soyasås.