Druva

Treixadura

Grön druvsort

Treixadura, känd i vetenskapens kretsar som Trajadura, har sina rötter stadigt förankrade i Minho, den norra hjärtprovinsen i Portugal. Denna druva har visat sig vara en musikalisk själsfrände med Arinto de Bucelas, Azal och Loureiro, en trio av druvor som ofta förenas i de vita vinernas harmoniska symfoni från Vinho Verde. Här i Galicien, i hjärtat av Ribeiro, tar den på sig den charmiga identiteten Trexiadura.

I Galicien delar Treixadura inte släktskap med någon annan grön druva, och sannolikt har den följt en migrationsström från andra sidan gränsen i Minho.

Trexiadura regerar som huvuddruva i vinerna från DO Ribeiro. I Rias Baixas dansar den i symbios med Albariño och Loureira (Loureiro). I de övriga vinstämplade områdena i Galicien - Monterrei, Valdeorras och Ribeira Sacra - spelar den ofta i harmoni med Godello i cuvéerna.

Härdig och pålitlig, ger Treixadura en generös avkastning. Dess skal är som musikens notblad, tunna och ömtåliga. Med en kortare växtsäsong, knoppas den sent och mognar relativt tidigt, vilket skapar en harmoni av balanserade faser i dess tillväxt.