Trincadeira
Trincadeira - är möjligen Portugals mest odlade druva. Fördelen är att sorten klarar hett, torrt klimat varför den odlas med stor framgång i bland annat Alentejo.
Tillverkarna, eller producenterna säger att trincadeira är svårodlad då den lätt angrips av olika mögel och skadedjur men också att druvan är lite lynnig vad det gäller druvor. Ibland bär vissa stockar otroligt mycket frukt, nästa bara lite - skördevolymerna är svåra att förutse med andra ord.
Trincadeira står bakom några av de ljuvligaste röda, hallonsmakande, kryddiga och örtsmakande portugisiska vinerna. Sorten gör sig också utmärkt bra i blandningar, eller snarare, den lyfter helheten. I blandning med aragonez, framförallt i region Alentejo eller med touriga nacional i Douro är resultaten goda, vinerna är strålande vardagsviner. Druvan hittas sällan som endruve-vin.
Druvan odlas över hela Portugal men trivs alldeles extra bra i varma, nästan heta klimat. Alentejo har visat sig vara en utmärkt plats.
I Douro är druvan känd som tinta amarela.
Trincadeira och mat
Utmärkta kombinationer till mjukare ostar, vardagsrätter med fläsk eller kyckling. Paella, empanadas och andra söta tillbehör som jordnöttsås eller lätt rökta smaker är alla utmärkta i kombinationen.