Druva

Zibibbo

Grön druvsort

Zibibbo, en grön druva med sina rötter i Egypten kring området kring Alexandria, bär stolt det mer välkända namnet Muscat d'Alexandria. Den fascinerande resan för denna druva startade med Fenicierna och grekerna som förde den till Sicilien, och med tiden spreds den sig över Europa genom romarnas försorg.

I den arabiska kulturen fick Zibibbo en smakrik roll som russin, där den tillförde en sötma till matlagningen. Denna mångsidiga druva går bortom vinproduktion; den pryder även borden som en frukt och omvandlas till delikata russin.

Viner från Zibibbo är en förförande balans av aromatik och rik smak. Den rankas faktiskt som en av de mest aromatiska druvorna som finns. Dess motstånd mot torka och varma klimat är påtagligt, även om den kan vara något känslig för hög luftfuktighet. I ljuset av de pågående klimatförändringarna, där temperaturen stadigt stiger, betraktar många denna druva som en spännande kandidat för odling.

De viner som framställs spänner över hela smakpaletten, från torra variationer med lättare blommiga toner till söta varianter som flödar över av intensiva nyanser från honung, dadlar, fikon och apelsinmarmelad.