Lambic och gueuze

Lambic och gueuze eller säger du suröl. Trenden är tydlig, ölentusiaster är som galna efter spontanjäst lambic.

Både lambic och gueuze är syrliga brygder med rötter i Belgien.

Hur smakar lambic och gueuze?

Både lambic och gueuze är torra och väldigt syrliga öl. De är några av världens mest komplexa drycker och ger djupa, jordiga och sofistikerade smaker av bland annat stall, hö, citrus, läder och hästfilt. Alkoholhalten brukar hålla kring sex-sju procent. Kul att veta är att både lambic och gueuze är fantastiska öl att lagra för att syran i ölet mjuknar med ålder.

Vad är det för skillnad på lambic och gueuze?

Lambic är ett syrligt, nybryggdt öl som lagras i minst ett år. I ett och samma fat. Resultatet lambiek är en öl som saknar kolsyra. En gueuze är en blandning av olika årgångar lambiek. En gueuze tappas på flaska. Ölet jäser naturligt och bildar kolsyra i flaskan. Det finns även fruktlambics där bryggare tillsatt frukt eller bär under lagringen. En vanlig fruktlambic är kriek som är ett syrligt körsbärsöl.

Vad innebär spontanjäst öl?

Att jästen inte är framodlad utan kommer från mikroorganismer i luften. Det är naturlig jäst från bryggeriet. Över tid uppnår organismerna en viss stabilitet. Då talar ölkännare om de karaktäristiska smaker som kännetecknar öl från enskilda bryggerier. Lambic bryggs med en stor andel omältat vete, ibland 30-40 procent. När vörtkoket är klart tappas brygden upp i ett grunt öppet kar. Där får det vila över natten. Det är nu som vildjästbakterierna gör sitt jobb. Spontanjäsning är en av ölens tre huvudkategorier, de två andra är överjästa öl (ale) och underjästa brygder (lager).

Stämmer det att lambic och gueuze var nära att dö ut?

Ja, på 1980-talet var det få som brydde sig om dem. När boken Great Beers of Belgium, av författaren och ölpionjären Michael Jackson kom uppmärksamheten. Då förstod bryggarna att de sysslade med ett unikt kulturarv. Samtidigt vaknade omvärldens intresse. Exporten sköt i höjden och sedan dess har syrliga öl en hög status. Spontanjäst öl är ett uråldrigt hantverk. Att dricka lambic är som att möta livet som det var för mer än 400 år sedan. Inget annat kommersiellt framställt öl har lika lång historia som lambic.

Korrekt namn och stavning?

Franska är lambic och gueuze. Lambiek och geuze på flamländska. Snarlika stavningar men ändå olika. Och bägge är faktiskt korrekta. Belgien är ett tvåspråkigt land.

Lagra lambic och gueuze - javisst

Både lambic och gueuze är fantastiska öl att lagra. Syran kan visserligen öka efter ett par år men planar därefter ut, samtidigt som stalltonerna och maltigheten minskar och ersätts av frukt, inslag av ek samt behagliga källartoner. Ölet blir mjukare och mer sofistikerat. Efter tio års lagring brukar en högklassig gueuze mer påminna om vin än öl, och efter 20 år kan den få likheter med lagrad champagne.

Finns det någon annan stil som liknar lambic och gueuze?

Faro är en sötad variant av lambic. Det kom till för att göra ölet mer lättdrucket. Dock är inte belgisk röd- och brunöl, som förvisso kan vara väldigt syrliga, släkt med vare sig gueuze eller lambic. Förslag på öl att prova: Topplista, lambic och gueuze sommaren 2020

Artiklar om Lambic och gueuze

Produkter