italien

Ligurien

Ligurien

Den italienska hamnregionen Ligurien är mycket mer än bara pittoreska byar som sluttar ner mot Medelhavet. Det är även en vinregion som allt som oftast hamnar i skuggan av sina grannregioner.

Det kan inte alltid lätt att vara regionen Ligurien i vinsammanhang. Norr om sig har man stora, mäktiga Piemonte som producerar några av de mest ansedda vinerna i världen med barolo och barbaresco i spetsen. I nordost har man en liten gräns mot Emilia-Romagna som har en rik historia av både lambrusco och sangiovese. I sydost är man omringad av en av de allra kändaste vinregionerna i Europa, nämligen Toscana, som producerar supertoscanare, chianti och brunello di Montepulciano av hög kvalitet. Tänk er då att heta Ligurien och ha alla dessa mäktiga, kända, stora vinregioner runtomkring sig, samtidigt som man själv inte har ett enda vin med DOCG-status. Genua är främst känd som en av Italiens viktigaste hamnstäder och det är även Liguriens överlägset största stad. När det kommer till vinproduktionen i regionen så hittar vi den utspridd längs med kusten, från Sanremo i väster till La Spezia i öster. Den mest odlade druvan är föga förvånande grön då ungefär 70 procent av hela regions vinproduktion utgörs av vita viner. Det är den populära vermentino-druvan, som även odlas på Sardinien och i Toscana, som är den mest odlade druvan i Ligurien. Här hittar vi även den gröna druvan pigato och den röda druvan rossese. De båda sistnämnda är ovanliga i stora delar av övriga Italien men går att hitta i Ligurien. För gemene svensk är kustregionen Ligurien inte alls förknippad med vinproduktion, vilket även syns på Systembolagets hyllor. I dag finns det endast ett fåtal viner från regionen i beställningssortimentet, och inte ett enda vin i det fasta sortimentet.
Kända druvor: Albarola, vermentino, pigato, bosco, rossese