italien

Marsala

Italien

Marsala

Det som förr i tiden var ett av de kändaste vinerna från Sicilien är marsalvinet som produceras i närheten av staden med samma namn.

Marsala DOC är namnet på appellationen som vinerna går under. Det söta starkvinet från Siciliens nordvästra spets var länge öns mest kända vinexport. Marsalaviner är även kända för att kunna användas i matlagningen, bland annat när man gör marsalasås eller tiramisu. Inom matlagning har rätten chicken marsala fått fäste i USA. Där används vin från Marsala till såsen som sedan hälls över kycklingen som tillagats. Marsalavin passar även till ostar, både gorgonzola och parmesan. Redan 1969 fick marsalavinerna statusen DOC. Vinerna kan göras i flera olika stilar, och de görs på både gröna och blå druvor beroende på vilken typ av vin man tillverkar. Marsalavinernas popularitet har dalat rejält de senaste decennierna och har bland annat fått se sig omsprungna av andra nu betydligt populärare viner från regionen. Bland druvorna som används vid framställning av viner från Marsala finns Ansonica, catarratto, grillo och damanschino bland de gröna druvorna. Och nerello mascalese, nero d'Avola och perricone bland de blå druvorna. För att få gå under benämningen Marsala DOC så måste vinerna ha en alkoholhalt på minst 17,5 procent. I samband med att vinets popularitet minskat så har även utbudet på Systembolaget minskat. I dag finns det enbart ett fåtal viner från Marsala i Sverige.
Namn: Marsala DOC Druvor som används: Flera olika där bland annat ansonica, catarratto, grillo, damanschino, nerello mascalese, nero d'Avola och perricone hör till de mest vanliga.