kanada

Kanada

Vinlandet Kanada

Kanada, känt för sin världsledande produktion av Icewine, har snabbt blivit en framstående vinproducent med fokus på kvalitetsviner från dess två största vinproducerande provinser, Ontario och British Columbia. 

Med över två tredjedelar av Kanadas vingårdsareal belägen i Ontario och en stark tradition av vinproduktion i British Columbia, erbjuder Kanada en spännande blandning av viner som sträcker sig från mousserande till torra vita och robusta röda viner.

Vin i Kanada - en guide om kanadensiska viner

Kanada producerade 56,2 miljoner liter vin 2015, varav majoriteten kom från Ontario. Icewine är en av de mest kända produkterna, men landet producerar även andra druvbaserade viner samt fruktviner och mjöd, särskilt i provinser där klimatet inte gynnar druvproduktion.

Druvor i Kanada

Vid sidan om Icewine, som oftast framställs av Vidal, Riesling och Cabernet Franc, odlas även en mängd druvsorter för produktion av stilla och mousserande viner. Chardonnay, Pinot Noir, och Cabernet Franc är bland de mest populära druvsorterna för icke-isviner.

Terroir och klimat i Kanada

Ontario och British Columbia utgör de största vinregionerna, med varierande mikroklimat från maritima influenser i British Columbia till de mer kontinentala förhållandena i Ontario. Dessa varierande klimat bidrar till en diversifierad vinproduktion över hela landet.

Vad gör vinerna från Kanada speciella?

Kanadas vinindustri är unik tack vare sin världsledande produktion av Icewine, men också för dess förmåga att producera högkvalitativa stilla och mousserande viner i ett kallt klimat. Innovation och hållbar vinodling står i fokus för många kanadensiska vinproducenter.

Mat som passar till vinerna från Kanada

De rika och koncentrerade smakerna i kanadensisk Icewine gör dem perfekta att njuta som dessert eller tillsammans med kraftiga ostar. De torra vita och röda vinerna från Ontario och British Columbia erbjuder en mångsidighet som kompletterar ett brett utbud av maträtter, från skaldjur och fisk till kryddiga och rika kötträtter.