Månadens recept!
Espresso Martini
4 minuter
Medel
5 ingredienser
Espresso Martini är den moderna efter-maten-cocktailen som faktiskt smakar kaffe: vodka, nybryggd espresso, kaffelikör och lite sötma, hårt skakad och serverad “up” i kylt glas med den karakteristiska kaffekrämiga skumytan. Rätt gjord är den torrare än många tror, med tydlig rostton, ren spritryggrad och ett skum som håller. Balansen sitter i hur mycket smältvatten från isen som hinner in vid den hårda skakningen. För lite ger vass alkohol och tunn crema, för mycket ger blask.

Ingredienser
Ingredienser för 1 personer
5 cl
Vodka
3 cl
Färsk espresso
(lätt avsvalnad)
2 cl
Kaffelikör
1 cl
Sockerlag
3 st
Kaffebönor
(garnering)
Ingredienser för 1 personer
5 cl
Vodka
3 cl
Färsk espresso
(lätt avsvalnad)
2 cl
Kaffelikör
1 cl
Sockerlag
3 st
Kaffebönor
(garnering)
Gör så här
1
Fyll shakern med is.
2
Mät upp vodka, espresso, kaffelikör och sockerlag.
3
Skaka hårt i 10–12 sekunder tills drinken är riktigt kall och lätt utspädd av smältvatten från isen och har byggt upp skum.
4
Finsila till ett kylt coupe- eller martiniglas.
5
Garnera med tre kaffebönor på ytan.




