Laddar annons
6 May, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Direkt från Bolgheri och Poggio al Tesoro på Toscanas guldkust

Solen är framme, vinden varm och vinstockarna gröna. Det är den första riktigt fina, varma dagen på året när vi anländer till Pisa Airport. En timmes bilresa söderut ligger Bolgheri som sedan 2006 är en egen appellation, DOC som det heter i Italien. På en sträcka inte längre än några kilometer, mellan Medelhavet och den första bergskedjan i Colline Metallifere ligger de världsberömda vinhusen Sassicaia, Ornellaia, Gajas Ca´Marcanda, Antinoris Tenuta Guada al Tasso och en handfull fler. Vilken samling storheter!

Första stopp är Poggio al Tesoro, Marilisa Allegrinis projekt som hon startade med broder Walter Allegrini 2001. Cabernet francdruvan var från början en sort som de båda  högt och trodde  mycketpå. Efter Walter Allegrinis bortgång 2003 driver Marilisa Poggio al Tesoro på egen hand. Hon ansvarar för 70 ha odlingar tillsammans med ett ungt begåvat team, bland annat underbarnet Nicola som blott 28 år gammal gör alla viner på Poggio al Tesoro och i Montalchino (mer om det imorgon). Idag pendlar Marilisa Allegrini mellan Verona och hemkommunen i Valpolicella, Fumane och Toscanas Bolgheri. Bilresan tar mellan tre till fyra timmar.

Under dagen hann vi med flera vertikalprovningar. Den som imponerade på mig mest var Dedicato a Walter från 2003 fram till årgång 2006, av 100 procent cabernet franc. Det var rock n roll i vinglaset!

Utförliga provningarsanteckningar kommer.