Laddar annons
Domaine de Baronarques i Limoux
24 Sep, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine de Baronarques i Limoux

Egendomen Domaine de Baronarques i Limoux må vara undangömd i vidsträckta Languedoc men ägarna vet vad de gör. Här har de jobbat metodiskt de senaste 20 åren.

Domaine de Baronarques är förvånande anonyma (nåja för allt går att jämföra och sätta i ett sammanhang) med tanke på att egendomen ägs av välkända firman Mouton och familjen Rothschild i Bordeaux.

Sedan 1998 äger Baronessan Philippine de Rotschild den 110 hektar stora egendomen tillsammans med sina barn. På 102 hektar odlas vin, resterande mark är naturområden. Anledningen till varför just här sägs vara att de blev så överväldigade av naturen och landskapet. Baronarques ligger nära den lilla byn Saint-Polycarpe i kommunen Limoux inte långt från Carcassonne i södra Frankrike.

Har ni besökt området så vet man att det bitvis är ensligt och naturen är otroligt vacker. Det är vilt i dess rätta bemärkelse!  Här finns också en rik kulturhistoria från många religioner, folkslag och tidsepoker och det långt ifrån ögonbrynshöjande att ryckas med i historier om kelter, kättare, korståg och katarer. För att nämna några av många tidsperioder och händelser som präglat området. Självklart har vin odlats på denna plats, kanske tidigare än romartiden.

Biologisk mångfald på sin rätta plats

Det mest intressanta idag är att här finns en kombination av förutsättningar som gör vingårdarna unika. Delvis är det jordmånen som är av många olika tidsperioder, med en stor andel kalkrika partier och att det fortfarande finns fortfarande obrukade jordar.

Många vinegendomar har förvaltat naturvärdena väl och sköter sina odlingar ekologiskt. Många har gjort det från start. Det är synd att Domaine de Baronarques inte är ekologiskt certifierade.

Biologisk mångfald är ett ord som har sin rätta plats, just här. Det finns vildväxande örter, skogar med träd som ek och en vildvuxen, tät snårvegetation. Landskapet är kulligt, snarare än bergigt och alla vingårdslägen som ligger lite högre upp har fördel av svalare temperaturer. I Limoux har det historiskt tillverkats mousserande vin och idag är stilen högaktuell. Inte konstigt att vinhus och druvodlare är intresserade av regionen.

Provning Domaine de Baronarques

Domaine de Baronarques Chardonnay 2016 (53762), BS, 449 kr

Torr, fyllig och balanserad fruktsmak av mogna äpplen, päron, vinbär och citrus. Bra längd, touch av nötter och rostat smör. Härlig längd, snyggt vin som fått en intresseväckande touch av chenin blanc i blandningen. Välgjord och intressant.
Betyg: 4

Domaine de Baronarques 2017 (53761), BS 449 kr

Fyllig. Fruktig av vinbär, plommon och björnbär, en generös dos fat, vaniljton, inslag av rostad ek och karamell. Lite yvigare tilltal i jämförelse med den vita och helt klart inte ett lika snyggt och välslipat vin, i den här dagsformen. Funderar över framtiden och är helt säker att vinmakaren kommer "få till det" med allt äldre vinstockar.
Betyg: 3