Laddar annons
Efter succén med cavan – nu släpps nytt Pata Negra-vin
10 Apr, 2025

Efter succén med cavan – nu släpps nytt Pata Negra-vin

Över 600 000 sålda flaskor cava på Systembolaget under 2024. Det var resultatet för Pata Negra Cava Brut. Nu lanseras ett nytt vin i den populära vinserien, och det är ett vin med elva år på nacken.

  • Pata Negra

    Pata Negra

    Reservado, 2014
    spanienSpanien
    750 ml
    13%
    Något utvecklad doft med röda vinbär, syrliga körsbär, lakrits, viol och mogna jordgubbar. Avslutet ger oss en hint av torkade örter. Munkänslan är medelfyllig med en medelhög syra och utvecklade mjuka tanniner. Ett tillgängligt och okomplicerat rött spanskt vin. Servera till lite iberico-skinka och andra spanska charkuterier.

År 2014 lanseras cavan Pata Negra Brut på den svenska marknaden och snabbt blir bubblet populärt bland svenskarna. De senaste åren har cavan hört till de bäst säljande mousserande vinerna i Sverige, och under 2024 såldes över 600 000 flaskor på Systembolaget av Pata Negra Cava Brut. I den populära vinserien som går under samma namn finns sedan tidigare även flera andra viner. Bland annat har man lanserat en halvsöt cava och ett vitt vin. 

Nu släpps ett nytt vin i serien, och den här gången är det Pata Negra Reservado från 2014. Vinet kommer från appellationen Valdepenas som ligger drygt 20 mil söder om Madrid, och är gjort helt på Spaniens stolta röda druva tempranillo. 

11 år på nacken - för 79 kronor

Det är inte ofta vi i Sverige kommer över viner som har elva år på nacken via beställningssortimentet. Och det är ännu mer sällan vi gör det för priset 79 kronor. Just Pata Negra Reservado är tillverkat enligt konstens alla regler och har legat på franska ekfat i hela 24 månader för att få den där runda stilen som Spanien generellt sett gjort sig kända för. 

Området då? Valdepenas hör kanske inte till de mest kända områdena inom den spanska vinindistrun. Beläget i de södra delarna av den stora vinregionen La Mancha har DO Valdepenas gjort sig känd för sina odlingar på hög höjd och kvalitén på vinerna som produceras här. Mitten av Spanien förknippas kanske främst med värme och torka, men tack vare den höga höjden på odlingarna och stora temperaturskillnader mellan natt och dag så lyckas druvorna få välbehövlig vila och svalka under natten, vilket ger dem fräschör. Även om den gröna druvan airen fortsatt är den mest odlade så börjar tempranillo ta mer och mer mark här. 

Passar till klassisk spansk charkbricka

Bakom Pata Negra Reservado hittar vi familjen Garcia Carrión som driver flertalet stora vinhus i området, inklusive Bodegas Vinartis som gör det här vinet. Vinhuset har en historia som sträcker sig hela vägen bak till slutet av 1800-talet och har gjort sig kända för att producera en hel del välkända varumärken. 

Vi rekommenderar Pata Negra Reservado till en klassisk spansk charkbricka, lite marconamandlar, oliver, serranoskinka och andra charkuterier.

Denna artikel är en annons från importören Bibendum AB.

  • Pata Negra

    Pata Negra

    Reservado, 2014
    spanienSpanien
    750 ml
    13%
    Något utvecklad doft med röda vinbär, syrliga körsbär, lakrits, viol och mogna jordgubbar. Avslutet ger oss en hint av torkade örter. Munkänslan är medelfyllig med en medelhög syra och utvecklade mjuka tanniner. Ett tillgängligt och okomplicerat rött spanskt vin. Servera till lite iberico-skinka och andra spanska charkuterier.