Laddar annons
16 May, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ornellaia on my mind

Är det Fort Knox, eller hur svårt kan det vara? Precis hur svårt som helst tydligen då jag med presspassning och ryckandes i alla och de bästa av mina kontakter lyckades få till ett besök. Jag skulle få 1,5 timme var beskedet.

Ornellaia ligger längs med den berömda vinvägen, the etruscan wine road eller Via Bolgherese, i distriktet Bolgheri längs med kusten i Toscana. Åhhh ....det är en sådan vacker plats!

Microklimatet är speciellt med vindtunneln mellan Sardinien och fastlandet som alltid borgar för en skön blåst och som håller druvorna friska. Jorden är en mosaik av olika typer med sand, lera och sten och färgerna går mot rött, vilket är ett utmärkande inslag på Ornellaia. Mineralinnehållet är högt. På plats trivs internationella druvor som cabernet sauvignon och franc och en som fullkomligt slår knock out på smaklökarna är Ornellaias merlot.  Det vinet heter Masseto och klassificeringen är IGT Toscana. DOC Bolgheri Rosso och Superiore existerar sedan 2006 inom ett avgränsat område.

Egendomen är stor, nästan 240 acres och jag hälsas välkommen av Giovanni Mazzoni, area manager, med bil. Till huvudbyggnaden är det långt ifrån bekvämt promenadavstånd. Herr Mazzoni frågar direkt hur mycket tid jag har för besöket. 1,5 timmar svarar jag,
- det var synd att du har så kort om tid är hans replik!

Det är full fart runt huvudbyggnaden, här görs de sista förberedelserna inför en kommande viktig pressträff.  Installationen av verk från en känd konstnär ska visas  upp och därför putsas det och finslipas, rabatter ansas och aktiviteten är allmänt på högvarv.
- på min fråga om konstverken även ska vara eleganta spottkoppar får jag som svar att de är fontäner vilka ska representera de fyra årstiderna i vingården.

Källaren har ett antal år på nacken, det är rent och det luktar gott och friskt. Allt sköts med minitiös nogrannhet och antalet arbetade timmar per färdig flaska vin är många gånger fler än många av Ornellaias konkurrenter. Alla druvor handplockas varefter de tas om hand vid två sorteringsbord, därefter kommer ytterligare två sorteringsbord vilket gör att volymen , bara vid ankomsten, minskat med cirka 10 procent. En så kallad champagnepress används för vinerna Masseto och Ornellaia och jäsningen sker under 9 till 10 dagar med pump over, musten pumpas runt för att få god extraktion. Den malolaktiska jäsningen startas i ståltank varefter den fortsätter i fat. Lagring sker sedan på barrique från fyra olika tunnbindare.

Det är jorden, klimatet och oenologen André som bidragit till att Ornellaia är det stora vin det är idag, säger Giovanni Mazzoni. Idag arbetar två oenologer, en argonom och två konsulter, den ena är Michel Rolland, med kvaliteten på vinerna.

Skörden sker normalt i början av september och de 70 olika lägena på de 97 ha är avklarade efter ungefär 30 dagar.

Provning
Le Volte 2007
Mörkröd, tät färg.
Tydlig, körsbärsdoft med lätt, eldigt driv.
MEdelfyllig, tydliga fat smak av körsbär, mörk frukt lakrits.
-detta vin är populärt i Sverige. Druvor köps bland annat in från ett område längre söderut från Bolgheri sett, Morellino di Scansano. 38 procent av försäljningen sker i Italien.

Le Serre Nuove 2006 (en klassisk årgång enl G. Mazzoni)
Mörkröd, tät ogenomtränglig.
Lätt alkoholgenomslag.
Stor, rik fyllig smak. Rostade kaffetoner, röd frukt, balanserade fat, mogna tanniner och en bra syra. Ungt. Läcker förutom alkoholdoften.
Vinet lagras ett år i barrique, separat från de olika lägena. efter ett år provas vinet och då avgörs om det går till Ornellaia eller till Serre Nuove.
Blenden görs, tillbaka till fat och om det är Serre Nuove ligger det 6 månader på fat, buteljeras och säljs. Ornellaia vilar ytterligare 6 månader på flaska innan lansering.
Ornellaia släpps alltid i ny årgång den 1 maj.

Ornellaia 2006
Blåröd, tät färg.
Örtig, balsamisk läcker doft. Stor.
Smaken är fyllig, rik, komplex och balanserad om än sluten. Det finns inslag av fat, rostade toner, lakrits och mörk frukt. Balansen är strålande, eftersmaken lång trots att man tydligt känner att vinet inte släpper loss. 2006 är ännu ett mycket ungt vin, men helt klart i bästa toppform.

Avslutningsvis
Vi ska ut i vingården då Herr Mazzoni frågar om jag vill ha kaffe,
-hinner vi med det?

Jadå, får jag som svar, det är synd att du är så stressad och har så lite tid!

Besöket avslutas därefter och det har varat i prick 2, 5 timmar. Kanske var det så det var tänkt men det vet jag inget om. Däremot såg jag att alla hade fullt upp och jag är glad över att jag fick mitt besök.

Tack Giovanni Mazzoni och sorry för det där med spottkopparna...