Saison

Saison är en ölstil. Ordet kommer från franskan och betyder ”säsong”. Så var det också ett säsongsöl, som bryggdes på gårdar i den fransktalande delen av Belgien under vinterhalvåret. Ölet serverades framförallt till gästarbetare, som under den varma årstiden hjälpte till med skördarna.

Vad är saison?

Är ett ljust eller mörkt öl av aletyp. Saison är en ale.

Hur gammal är ölstilen saison?

Stilen har flera hundra år på nacken. En anledning till att det dracks mycket öl förr i tiden, oftast alkoholsvagt, var att det både fungerade som ett näringstillskott och en ersättning för vatten. Inte sällan var det senare smutsigt och fullt av bakterier.

Hur smakar saison?

Med tiden har stilen moderniserats. En saison får sin karaktär av jästen som ger en pepprig ton medan humlen ger fruktighet i form av apelsin eller citron. Vidare är en saison örtig, jordig och krispig med inslag av hö och spannmål, en tydlig beska samt ett torrt avslut. Färgen varierar från halmgul till kopparfärgad och alkoholstyrkan rör sig mellan tre och nio procent.

Vilken slags mat passar med saison?

Saison går fint att kombinera med exempelvis fisk och skaldjur, kycklingrätter, svamp, rökt lax samt krämiga och rökta ostar. Självfallet går det även att laga mat med ölet. Testa att koka musslor i saison eller använd några deciliter i en kycklinggryta. Prova även att koka ris med ölet.

Finns det någon annan ölstil som liknar saison?

Den franska motsvarigheten kallas för bière de garde, fransmännens eget gårdsöl. Det bryggs också med lokala jäststammar men är maltigare och sötare, inte lika kryddigt och humligt. I främst USA kallas saison ofta för Farmhouse ale, ett begrepp som även rymmer bière de garde och traditionellt syrligt öl, som gueuze.

Exempel på en typisk öl av saison-typ

Ett skolexempel är Saison Dupont, en mycket välsmakande klassiker. Se recension här: Topplista öl - saison, sommaren 2020.