Ale

Ale bryggs i många länder men kommer ursprungligen från Storbritannien och Belgien, mångfalden är stor och stilen kan skifta.

Ale är ett samlingsnamn för de flesta varm- och överjästa ölerna. Färgen på aleöl är oftast mellanmörk eller kopparfärgad men kan egentligen vara vilken färg som helst, beroende på maltsort.

Överjäst öl olika typer

Kölsch

Påminner om Pilsneröl (underjäst) till utseendet men annars är Kölsch, det ljusa överjästa ölet från Köln unikt. Till del kan Kölsch innehålla vete. Smaken är mild till neutral när man väljer Kölsch i flaska, bäst smakar ölet på plats och från fat. Låg alkoholhalt runt 5 volymprocent och mild smak är utmärkande. Finns som ofiltrerad och kallas då Weiss. För ölvänner är en resa till Köln ett måste då de traditionella krogarna har egna bryggerier och där en bar-runda ger insikt till Kölschens olika stilar. Kända krogbryggerier är Früh, Küppers, Dom, Mühlen och Pfäffen. Sion och Gaffel är mindre bryggerier och de tillverkar en beskare variant. På Systembolaget finns Gaffel Kölsch (88353), 18.80 kr för flaska 330 ml.

Överjästa, ljusa, alkoholstarka öl – belgisk stil

Duvelfamiljen - Här har ni de ljusa, ganska söta, milda men också och alkoholstarka ölen från Belgien. Bryggerier: Moortgat Tripelfamiljen - Mest berömd är trappistöl. Det är inte en öltyp utan ett varumärke som garanterar att ölet är tillverkat vid något av de sex klosterbryggerier (fem i Belgien, ett i Nederländerna) som drivs av trappistmunkar.

Veteöl

Man kan lugnt påstå att vetöl är en ålderdomlig stil av öl. Fler öltyper innehåller, mer eller mindre, vete. Lambik, Kölsch och Altbier är exempel på öl som innehåller vete. Skillnaden är stor bland de vanligaste veteölstyperna.

Berliner weisse

Här ingår vete till ungefär en tredjedel, humlebeskan är neutral. Låg alkoholhalt, runt 3 volymprocent. Tydlig syra. Ska vara, borde vara, ofiltrerad. Bryggerier: Kindl och Schultheiss Notera: den ålderdomliga typ av Berliner Weisse som som kallas Gose. Läs mer i artikel: Saltöl, den stora smakresan.

Bayersk veteöl

Weizenbier som blir alltmer populär. Vete ingår till hälften eller mer, färgen kan vara ljus till mörkare och alkoholhalten ligger på cirka 5 volymprocent. Nygräddade bullar (jämför till brioche-karaktär och champagne) är inslag man kan hitta plus att kryddigheten ska vara uttalad. Bryggerier: Weihenstephan, Schneider, Hofbräuhaus, Weissbräu, Spaten-Franziskaner.

Flamländsk veteöl

Belgisk veteöl är lätt och friskt, beska saknas. Namnen är witbier och tarwebier. Bryggeri: De Kluis, Hoegaarden, Riva

Överjästa halvmörka öl

Bärnstens till mörkt kopparfärgade till utseendet. Storbritannien, Belgien och Nordrhein-Westfalen är typfamiljens kärnområden.

Bitter ale, brittisk typ

Pale ale när ölet är tappat i falska, men bitter när ölet serveras från fat. En real ale är en ale som varken filtrerats eller pastöriserats. Förvirrande förväxlingar finns och det är inte lätt att veta vad som är vad. Vanlig ale är mestadels en alkoholsvag öl, cirka 3 volymprocent. Best bitter håller 4%. Special bitter är 5%. Kraftig och intensiv humlearomatisk special bitter kan kallas IPA (India Pale Ale). Engelsk humle ger generös, kraftig och blommig ton till ölsmaken. Bryggerier: Shepherd Neame, Woodforde, Taylor, Samuel Smith, Fullers.

Flamländsk ale

Mellanmörk färg, mjuka och balanserade med moderat alkoholhalt. Bryggerier: De Koninck, Martinas

Altbier

Alt som i gammal på svenska. Ölet är kopparfärgat med en alkoholhalt om cirka 5 volymprocent. Diskret fruktig, torr, mjuk beska och blommig smak. Bryggs i Düsseldorf av bland andra Im Flüschen och Zum Uerige. Hannen och Schlösser är de stora, internationella bryggerierna. Omnämns även under veteöl då malten helt eller delvis innehåller vete.

Amerikanska mikrobryggeriers ale

Cascadehumlen sätter sin karaktär till dessa öl. Skarp, kanske elegant doft med tydliga citrustoner. Lägg till APA som i american pale ale Bryggeri: Sierra Nevada

Mild och brown ale

Bryggeri: Scottish & Newcastle

Oud bruin

Gammalt brunt, syftar i Belgien på en egen typ av mörk, överjäst öl med frisk smak. Finns även som fatlagrad variant. Syrlig smak, av lactobaciller eller om lagrad med smak som kommer med ett Madeiravin. Bryggerier: Rodenbach, Liefmans & Goudenband, Leroy och Verhaeghe

Överjästa specialöl i Sydtyskland

Dampfbier (ångöl), Rauchbier (rököl), Steinbier (stenöl) eller rågöl som hos Schierlinger Roggen. Unika såklart i Tysklands strikta öl-lagstiftning.

Alkoholstark ale av brittisk typ

Här hittar ni öl som även kan kallas old ale, barley wine eller strong ale. Bryggerier: Eldridge Pope, Devenish, Greene King

Överjästa, halvmörka alkoholstarka specialöl av belgisk typ

Bryggerier: Chimay, De Kluis, Rochefort, Westvleteren, Het Anker Beska och syrliga tolkningar Bryggerier: De Dolle Brouwers, Orval, Allard & Groetembril

Stark ale av amerikansk mikrobryggerityp

Bryggeri: Sierra Nevada öl Bigfoot Ale.

Svagdricka

Svagdricka eller som i Danmark, hvidtöl. Rysk kvass eller Belgiskt tafelbier. Låg alkoholhalt, runt 2 volymprocent eller mindre.

Drycker inom Ale

Artiklar om Ale

Produkter