Mellanmörk och mörk lager

Lagerfamiljen är väldigt stor. Förutom ljusa öl rymmer den mörk och mellanmörk lager, alla underjästa brygder som ofta smakar mer än ljus lageröl.

Vad är mellanmörk lager?

Den innehåller ofta svagt rostad malt vilket ger ett bärnstensfärgat eller ännu mörkare öl, med smaker av knäckebröd, karamell och sirapslimpa. Mellanmörk lager som jäser lite varmare får gärna tydliga fruktaromer.

Vad är mörk lager?

Den är bryggd med malt som har rostats hårdare. Färgen blir då mörkbrun, ibland nästan svart, samtidigt som ölet får smaker av kaffe, rågbröd och lakrits. Om malten rostas ännu mer kan den ge smakfulla brända toner.

Smakar mörk och mellanmörk lager mer än ljusa öl?

Så är det ofta, men inte alltid. En mörkare brygd måste inte vara tyngre och stabbigare än en ljus. Mycket hänger på alkoholhalten.

Var dricker man mörk och mellanmörk lager?

Ölen är populära i framför allt Tyskland och Tjeckien. I Sverige dricker vi ofta mörk och mellanmörk lager i form av jul- och påsköl, kanske utan att vara medvetna om det.

Vilken slags mat passar till mörk och mellanmörk lager?

Mellanmörk lager är ett tacksamt matöl, som går bra ihop med många olika rätter. Testa till husmanskost, pizza, spagetti och köttfärssås, bratwurst med surkål samt ostar som gruyère och cheddar. Mörk lager kan kombineras med grillat kött, vilt, köttbullar med brunsås och potatismos samt chokladkaka och gruyère.

Förslag på mellanmörka lageröl

Några är märzen, wiener, polotmavý, bock och california common. Märzen bryggdes ursprungligen i mars månad (märz) för att lagras i svala grottor fram till hösten och oktoberfesten. Den är oftast fyllig och brödig med karamelltoner. Wiener kommer från Österrike, liknar numera den tyska märzen och är brödig men ofta lättare. Polotmavý härstammar från Tjeckien och befinner sig mittemellan mellan mörk rostad lager och ljus humlebesk pilsner. Bock skapades i Tyskland på 1300-talet och har stora maltiga smaker med toner av kola och karamell. Den kan även vara mörk och får då mer rostade toner. I USA och Mexiko innehåller stilen mer rostad malt. California common är varmjäst lager och har sina rötter i det sena 1800-talet. Den är faktiskt USA:s enda egna traditionella öltyp.

Förslag på mörka lageröl

Några är dunkel, schwarzbier, dubbelbock och isbock. Dunkel är förknippad med Bayern och smakar brödigt med inslag av kola, choklad och mörk sirap. Ibland med brända toner. Schwarzbier är en torr svart lager som drar åt porter. Här finns inslag av sirap, choklad och kaffe. Dubbelbock har en fyllig och brödig smak med knäck, torkad frukt och sirap. Den är en kraftigare variant av vanlig bock. Isbock skapas genom att en bock eller dubbelbock fryses ned för att vatten ska kunna avlägsnas. Ölet blir då mer koncentrerat i både smak och alkoholstyrka. Ofta mycket sött med toner av sirap, torkad frukt och choklad.