Berliner Weisse

Berliner weisse eller som på tyska, Berliner Weiße, är ett syrligt veteöl. Ölet Berliner weisse är en "suris" som slagit igenom stort under senare år.

Vad innebär berliner weisse?

En syrlig ale som bryggs med uppåt 30 procent vete. Den syrliga karaktären kommer av mjölksyrabakterier och berliner har oftast en låg alkoholhalt, cirka 4,5 procent. Berliner fungerar ofta som en väg in i ölvärlden för dem som vanligtvis inte gillar den skummande maltdrycken.

Var kommer berliner weisse ifrån?

Stilen härstammar från Berlin och har anor från 1600-talet men blev allt mer sällsynt under förra seklet. Förr dracks berliner med en skvätt koncentrerad saft, röd eller grön, som kunden själv blandade i för att balansera syrligheten. Essenserna kunde smaka av hallon eller myskmadra.

När blev berliner weisse populär?

När ölet kom att introduceras i USA blev det raskt populärt i Florida. Berliner Weisse blev inne i början av 2010-talet och förvandlades snart till trenddryck i hela världen. Amerikanerna tog nämligen ut svängarna och smaksatte den med rikliga mängder frukt och bär. Detta gjorde samtidigt stilen enklare och mindre komplex.

Hur smakar berliner weisse?

En traditionell berliner är ljus, lätt och ganska tunn i kroppen. Den är sprudlande med en komplex fruktig arom, som kan dra åt citrus, krusbär och citronyoghurt. Samtidigt är den syrlig och saknar i princip humlebeska. En modern berliner kan smaka nästan vad som helst beroende på ingredienserna – från hallon, blåbär och citron till lakrits, mango och tuggummi.

Vad är candy weisse?

Candy weisse är en berliner som smakar av godis. Vanlig kombination i en candy weisse är svarta vinbär och jordgubbar med sötlakrits.

Vilken mat passar med berliner weisse?

Ölets krydda avgör generellt vad det passar bäst med. En rak citrussyrlig berliner kan passa till fisk och skaldjur, fruktsallad, musslor och sallad med vinägrettdressing.

Finns det något annat öl som liknar berliner weisse?

En släkting är det syrliga veteölet gose. Gose kommer från Leipzig och var ursprungligen naturligt salt av vattnet från floden Gose. I dag är det vanligt att tillsätta salt som kryddning. Gose är många gånger onödigt lik en modern berliner.