Sekt
Sekt tillverkas i många länder förutom Tyskland och Österrike. Men alla bubblande viner från Luxembourg, Tjeckien eller länderna ovan är inte nödvändigtvis Sekt.
Än bättre är att använda samlingsnamnet Perlwein eller Schaumwein (jämför till frizzante) för alla enklare tyska och andra länders bubbelviner vars minsta tryck är 3 bar/flaskan. De är, kan man säga, enklare viner i genren och som tillverkas med tankmetoden (olika tillverkningsmetoder beskrivs i 'mousserande vin', nr 3). Många olika druvor används för att tillverka Schaumwein och som bas till 'vanlig' Sekt. Inte sällan importeras även druvor från Italien eller Frankrike. Varumärket är i regel viktigare än ursprunget och priserna låga, några få Euro för en flaska. Inledningsvis betecknas Sekt som trocken (torr) eller halbtrocken (halvtorr). Perlwein, är ett mousserande vin som kan liknas vid frizzante och har låg kolsyra. Det finns mer 2000 producenter av denna typ av bubbel i Tyskland. De tre största producenterna är Rotkäppchen-Mumm, Henkell och Schloss Wachenheim.Deutscher Sekt
Tillverkningen ska ske i Tyskland, av inhemska druvor som riesling, pinot blanc eller pinot noir. Druvorna ska komma från egna vingårdar. Dess viner är av betydligt högre kvalitet och säljs under regionnamn eller med vingårdens namn. Piserna är betydligt högre än några Euro. Deutscher Sekt kan vara tillverkad enligt den traditionell metoden, det vill säga med flaskjäsning, och vinner på lagring. Senare års (sedan 1980-t) stramare riktlinjer för tillverkning i kombination med en gradering av den tyska Sektens sockerhalt har bidragit till ökad kvalitet. Sekt b.A. eller Qualitätsschaumwein b.A. Vinerna ska vara gjorda i någon av Tysklands 13 vinregioner. Minst 85 procent av druvorna ska komma från en och samma region. Winzersekt, premiumsekt och superpremium sekt. Bland de bästa tyska mousserande vinerna. De ska vara gjorda på vin från en årgång och framställda med den traditionella metoden. Vinet måste också göras i den region där druvorna växt och skördats. Årgång, druvor och producent ska anges på etiketten. --> Djupare förklaring längre ner i texten. Crémant Namnet är kopplat till den gemensamma historien mellan Frankrike och Tyskland, mellan vinregionerna och att gränserna flyttats över tid. För att få kallas crémant ska vinerna uppfyla vissa krav vad gäller druvsorter, skörd och vinifiering varav vinet ska ha legat minst nio månader på jästfällning.The Verband Deutscher Prädikatsweingüter, VDP, höjde kraven
En ny klassificering för tysk Sekt av premium och superpremium nivå fastslogs av VDP i juli 2018. enkelt sagt innebär det fyra nivåer: två för regionspecifika viner (hantverksmässig och regiontypisk, minst 15 månader på jästfällningen) och två för viner från enskilda vingårdslägen (Erste och Grosse Lage), minst 36 mån på jästen.Dessa krav gäller för beteckningen Crémant (i Tyskland):
*Druvorna ska växa/komma från egna vingårdslägen, från en region. *Vara handplockade. *Skördade två veckor tidigare, i jämförelse till ett stilla vin. *Vara specifika druvor, enbart för mousserande vintillverkning. *Regler för hur mycket juice som pressas och alkoholhalten.Gradering av restsötma i tysk Sekt
Naturherb eller brut nature: 0-3 g/l Extra herb eller extra brut: 0-6 g/l Herb eller brut: 0-12 g/l Extra trocken eller extra dry: 12-17 g/l Trocken eller dry: 17-32 g/l Halbtrocken, medium dry eller semi-sec: 32-50 g/l Mild, sweet eller doux: < 50 g/l