Dessertvin Italien
Italien är ett av de länder som producerar några av världens bästa dessertviner. Dessertvin från Italien står högt i kurs i stora delar av världen.
Många gör uteslutande kopplingen att sött dessertvin från Italien måste vara Moscato d'Asti, men det är långt ifrån sanningen. Visst, muskatdruvan ger några av de mest ansedda söta vinerna i Italien, även om inte alla kommer från Asti och Piemonte, men det finns andra italienska druvor som ger oss otroligt fina dessertviner.
Moscato som dessertvin i all ära, men även albano di romagna, gjort på albanodruvan, ger oss otroligt bra dessertvin från Italien.
Produktionen av dessertvin som är italienskt är dock fortsatt främst koncentrerad till Piemonte och den lilla orten Asti som blivit världskänd för sina fina, söta viner.
Utbudet på Systembolaget av dessertvin från Italien har blivit allt större på senare år, vilket i mångt och mycket hör ihop att allt fler fått upp ögonen för just dessertvin som fenomen och något man ska beställa in till sötsakerna.
Just muskatdruvan är känd för att producera några av de allra bästa söta italienska vinerna som finns. Den odlas, förutom i Piemonte, även på till exempel Sicilien.
Portugal och Frankrike odlar också druvan, där de sistnämnda ofta har med den ihop med andra druvor, för att skapa högkvalitativa söta viner.
En annan druva från Italien som skapar otroligt bra söta viner är garganega som framförallt odlas i närheten av staden Verona i norra Italien. Dessertvin som är italienskt håller med andra ord både en hög klass och har en stor bredd.