Sött vin
Sött vin finns i alla färger och stilar, som stilla vin eller med bubblor. Man gör söta viner på lite olika sätt men för alla gäller koncentration av fruktsötma.
Sent skördade druvor innehåller mycket fruktsocker. Isvin, eller Eiswein som det heter i Tyskland, görs på naturlig väg eller med krya. Då fryser man vattnet i druvan men inte extraktet. Torkning av druvor innebär också att vattnet reduceras.
Starkviner blir också söta, men där är det tillsättandet av vinsprit som gör att jäsningen avstannar och ger därmed ett restsocker i vinet. Att tillsätta socker eller andra sötningsmedel, artificiella som naturliga, anses inte vara "fint" men är långt ifrån olagligt i många länder.
I dag görs sött vin i de allra flesta vinländerna. I Italien har vi till exempel det välkända moscato d'Asti, medan vi i Tyskland har ovan nämnda eiswein. Utöver det finns det söta viner och dessertviner i stora delar av världens vinländer.
Det givna är att dessa viner äts till desserter eller frukt, då dess sötma allt som oftast gifter sig utmärkt med sötman i desserten.