italien

Lazio

Italien

Lazio Vinbanken

Regionen Lazio har inte enbart gett namn åt storklubben inom fotboll, SS Lazio, som kommer från huvudstaden Rom, utan är även en vinregion som producerar viner lite i skymundan av många andra italienska regioner.

Medan många vinkännare och vinintresserade pratar om Toscana, Piemonte, Veneto och andra kända vinregioner så kan man lugnt säga att Lazio håller till lite i det tysta. Detta trots att vinregionen är hem till huvudstaden Rom och till synes har bra geografiska förhållanden med närhet till havet och kuperad terräng. Just terrängen och jordmånen har gjort att regionen satsat mycket på produktion av vita viner, där framförallt druvorna trebbaino och malvasia dominerar. Det är också bland de vita vinerna vi hittar Lazios mest kända vin, nämligen Frascati. Frascati är även hem till två av de tre vinappellationerna med DOCG-status i regionen. Rödvin från Lazio finns också, även om inte i samma utsträckning som de vita. Endast 15 procent av produktionen i regionen är röda viner, men trots det finns det en vinappellation, Cesanese del Piglio, som ligger strax väster om staden Frosinone, som har DOCG-status när det kommer till röda viner. Vinet är gjort på druvan cesanese comune som är mest odlad i Lazio. Vinerna gjorda på druvan brukat ha tydliga inslag av mörka körsbär och en tydlig fatkaraktär. Rent kulinariskt har regionen inte det rykte som den faktiskt förtjänar. Regionen är nämligen hem till några av de absolut kändaste pastorna i världen. Vad sägs om ett passande vin till pasta carbonara, pasta all’amatriciana, pasta cacio e pepe och pasta gricia. Dessa fyra pastor är regionens stoltheter och människor som bor i Lazio skryter mer än gärna om att till exempel den bästa carbonaran endast kan ätas lokalt i regionen. Lazio, dess vin och olika vindistrikt, hamnar även i skuggan på Systembolaget. I dag finns det ett 20-tal viner på hyllorna, men det är inte alltid namnet  står skrivet när man letar efter vin från regionen. Ibland används det latinska namnet för regionen, Latium, i vinsammanhang.
Namn: Lazio Känt vitt vin från Lazio: Frascati Kända rödvin från Lazio: Cesanese del Piglio Druvor: Trebbiano, malvasia, cesanese comune