Laddar annons
Tips på vin till carbonara
11 Feb, 2022

Tips på vin till carbonara

En klassisk romersk carbonara med guancale och pecorino är svårslaget när man ska bjuda på pasta. När det kommer till vinet så råder det olika åsikter om vad som egentligen passar bäst till.

Italienare är stolta över sitt lokala kök. Om du åker till Neapel så kommer du höra väldigt mycket om hur överlägsen den napolitanska pizzan är alla andra pizzor. Om du åker till Parma så kommer du höra hur fantastisk en äkta parmaskinka är, till skillnad från de andra lufttorkade skinkorna som produceras i landet. Samma sak gäller med en hel del regioner och städer i Italien, men frågan är om inte romarna ändå tar priset med sina fyra pastor. Frågan är dock vilket vin man ska dricka till den mest klassiska av deras pastarätter, carbonara.

Om du någon gång strosat runt på Roms gator mellan de flera hundra år gamla byggnaderna och insupit den romerska atmosfären, så kan du inte missat att man i den eviga staden är extremt stolt över sin carbonara och sitt lokala kök. Rom, eller snarare regionen Lazio som Rom tillhör, har i dag fyra pastor som invånarna är stolta över. Det är ovan nämnda carbonara, det är amatriciana, det är gricia och det är cacio e pepe. Dessa fyra anses vara de fyra romerska pastorna och går att hitta på i stort sett varenda en restaurang som serverar pasta i Rom.

Små portioner

Just carbonara är tveklöst den mest kända, både nationellt och internationellt. Det har blivit lite av en grej att man har en hel del prestige i hur en äkta carbonara ska vara. Det ska absolut inte vara någon grädde eller lök, utan en carbonara ska innehålla endast fyra ingredienser: guancale, pecorino, ägg och svartpeppar. Portionerna ska dessutom vara små då pasta tillhör ”primo piatto”, det vill säga den första tallriken eller första huvudrätten. I Italien äter man nämligen fyra rätter; antipasto, primo piatto, secondo piatto och dolce. Och där tillhör pastan alltid primo piatto, vilket innebär att portionerna brukar vara små så att man orkar med den andra huvudrätten också.

I Italien är det för många ett måste att dricka vin till maten. Vad ska man då beställa in när en krämig pasta carbonara står framför dig på bordet? Vi har tagit fram en lista på tre olika viner som alla tre faktiskt passar till en carbonara.

Vin till carbonara

Frascati Candida, 2020, (2410) 75:-

Om det är några som vet vad som passar allra bäst till en carbonara så är det givetvis romarna själva. Eftersom Lazio som vinregion inte är den mest tillgängliga i Sverige när det kommer till utbudet av viner från regionen, så blir det knepigt att välja rätt vin. Vi väljer dock frascati som är det mest kända vinet från regionen. Ihop med den distinkta smaken av pecorino, krämigheten från äggulorna och smaken av svartpeppar så kommer det här vinet med hög syra gifta sig väldigt väl. Man får ett fruktigt vin med inslag av päron och lite lime, som ihop med smakerna i en carbonara blir till en riktigt bra kombination. Om man mot all förmodan skulle få möjlighet att få tag på en flaska frascati superiore så vore det en ännu bättre matchning med carbonara.

Cafaggio, Chianti Classico, 2019, (22817) 149:-

Många tänker säkert nu att ett chianti är helt fel val till en carbonara, men om man väljer rätt chianti så blir det en fantastisk kombination. Guancalen i en carbonara är så pass fet att den ihop med svartpepparn ger en rejäl kryddig och fet ton till hela rätten. Då passar ett rött, ungdomligt vin med inte allt för höga tanniner riktigt bra. I en den här chianti classicon får man just det, ett vin med kryddiga inslag och som inte har för mycket tanniner. Om du vill ta ut svängarna och chansa lite när det kommer till pairing så ska du välja ett chianti till din carbonara. Om du däremot vill vara mer på den säkra sidan så ska du gå på frascati som vi tipsar om ovan.

Il Rochin di Zerbo, Gavi, 2019, (94195) 139:-

Återigen ett vitt vin, den här gången från Piemonte, en region som i vanliga fall främst förknippas med riktigt bra röda viner. I det här fallet är det druvan cortese som lockar. Gaviviner brukar vara kända för sin höga syra. Till skillnad från frascati är det här vinet aningen fylligare, vilket passar bra om man gillar sin carbonara rejält krämig. Ihop med pecorinon och äggulan kommer det här vinet med sina inslag av päron gifta sig väldigt väl.

Här hittar du fler vintips till specifika rätter

Läs mer om vinlandet Italien