italien

Gattinara

Italien

Gattinara

Gattinara DOCG är en vinappellation i de norra delarna av regionen Piemonte i Italien. Vinerna som produceras under appellationen måste till 90 procent innehålla den för regionen kända nebbiolo-druvan.

Det som gör gattinara-vinerna speciella och unika är deras kryddiga karaktär med många olika inslag. Många viner som görs på nebbiolo, inklusive barolo och barbaresco, har liknande karaktär även om det skiljer väldigt mycket i smak, doft och upplevelse. Just gattinara har inte likt högt anseende och popularitet som ovan nämnda viner. På Systembolaget går det till exempel i dag att hitta ett fåtal viner från Gattinara DOCG, även om de blivit fler och fler på senare år. Likt många andra viner som görs på druvan så vinner vinerna på lagring. Viner från den här appellationen passar utmärkt till rätter av mörkt kött, grytor, lagrade ostar men även pasta med svamp. Om du ska grilla och ha mörkt kött på grillen så kan gattinara-viner rekommenderas. Gattinara och vin som produceras under appellationen är även kända för att ha en utvecklad smak med fatkaraktär. Det är ett förhållandevis litet geografiskt område som lyder under appellationen. Bland de mer kända producenterna, vars viner även går att hitta i Sverige, finns Travaglini Giancarlo. I Italien finns det i dag uppemot ett 80-tal olika viner som klassas som DOCG. Bland regionerna som har allra flest DOCG-klassade viner finns just Piemonte. Även Veneto, Toscana och Apulien här till regionerna med flertal DOCG-viner.
Namn: Gattinara DOCG Druvor tillåtna: Nebbiolo till 90 procent. Uva rara och Vespolina får också blandas i vinerna. Kända producenter: Travaglini Giancarlo