italien

Piemonte

Italien
Piemonte Piemonte ligger i Italien. Regionen är bland annat känd för vinerna barolo och barbaresco. Piemonte betyder ”landet vid bergets fot”, och denna vackra region har många fina viner att erbjuda. Det som gör att Piemonte står ut i mängden är att de bara tillverkar viner som klassificeras med DOC eller DOCG, vilket är de högsta nivåerna för kvalitetsmärkning i Italien. I Piemonte produceras med andra ord endast högklassigt vin.

Piemonte vindistrikt

Piemonte vindistrikt ligger i nordvästra Italien, vackert beläget vid foten av Alperna. Druvorna odlas i slätterna såväl som i bergen, vilket ger ett spännande utbud av viner med olika smaker och dofter. Piemontevin är vanligtvis rött, men vita viner och rosé står för ca 35 %. Vädermässigt har Piemonte typiskt kontinentalt klimat, med kyliga vindar och dimma, men med medelhavsvärme.

Piemontevin görs på många olika druvor

I Piemonte finns den kända nebbiolodruvan. Den har gett de två mest kända vinerna i trakten kungliga titlar – vinets kung barolo och dess drottning barbaresco. Dock utgör dessa två viner enbart 3 % av den totala vinproduktionen i Piemonte. Från vindistriktet Piemonte kommer även flera andra populära viner, bland annat det mousserande, söta och fruktiga vinet asti samt vin gjord på druvan arneis. De mest förekommande druvorna i Piemontevin är: Andra druvor som räknas till de viktigaste i Piemonte är brachetto, freisa, grignolino, cortese, chardonnay, arneis och erbaluce.

Rödvin från Piemonte

Viner gjorda på nebbiolo har hög syra i och med de höga halterna av tanniner. Det är en svårodlad druva som ofta drabbas av virussjukdomar. Därför kan tillgången och utbudet av viner gjorda på nebbiolo variera mycket från år till år. Så blev Barolo vinet på allas läppar Barolo och barbaresco görs på 100 % nebbiolo och behöver lagras länge för att få sin speciella karaktär. Barolo lagras i minst 38 månader och barbaresco i minst 26 månader. Smakerna kan variera bland fruktighet, rosor, viol, choklad, jordgubbar, tryffel, tobak, nypon och plommon. Barolo ses som det manliga vinet av de två, då det har en kraftigare smak. Barbaresco har mjukare tanniner. Dessa viner passar till lamm, kött och lagrade hårdostar. Barbera smakar plommon, skogsbär och örter och passar bra till mat med tomat, som köttbullar i tomatsås.

Piemonte vitt vin

Asti, som görs på muscatdruvan, är Piemontes mest välkända vita vin. Det är ett lätt och mousserande vin som passar bra till desserter med frukt och bär. Om du har möjlighet så prova gärna vitt vin gjort på arneisdruvan. Den har en fruktig smak med toner av mandel, honung och vit persika och passar extra bra till vit fisk och lax.

Stort utbud av vin från Piemonte på Systembolaget

Det finns närmare tusen olika viner som producerats i Piemonte på Systembolaget. Du kan välja bland ett stort utbud av vita viner, rosévin och röda viner.

Bästa vinerna från Piemonte

När det kommer till vilka som är de bästa vinerna från Piemonte handlar det mycket om eget tycke och smak. Generellt gäller att ju äldre de är, desto bättre smakar de. Det finns dock några viner som återkommande nämns bland vinkännare. Några av de bästa vinerna från Piemonte är viner som asti och olika viner av barbaresco och barolo. Prova även gärna dessa fantastiska viner:
  • Barbera d’Asti Superiore Carlin de Paolo
  • Dolcetto d’Alba Munfrina
  • Barolo BelColle Monvigliero
  • Moscato d’Asti
  • Piemonte Chardonnay
  • Il Nespolo

Regioner inom Piemonte