italien

Moscato d'Asti

Italien

Moscato

Möjligen hör Moscato d'Asti DOCG inte till gruppen mousserande viner. Men med sin fantastiska, pärlande smak (max.1 bar) som delvis överglänser sötman är saken klar, det är bland de bubblande vinerna Moscato d'Asti hör hemma.

Moscato d'Asti DOCG menar vi hör hemma bland bubblarna, i stället för bland dom söta vinerna. Alternativet är en kombination av två - mousserande och sött vitt vin. Oavsett kategoritillhörighet är Moscato d'Asti en av vinvärldens mest älskvärda drycker. Lätt att tycka om, med tydligt aromatiskt doft av fläder, aprikos samt päron och med en sötma som i kombination med den pärlande moussen plus låga alkoholhalt gör vinerna omöjliga att inte tycka om. Lokalt har man serverat vinet alla tider på dygnet, innan lunch eller middag, mellan rätter eller efter middagen för att friska upp gommen alternativt till dessert. Vit choklad och bär är en av många oslagbara kombinationer, precis som glass som med sin kalla serveringstemperatur älskar kombinationen till ett bubbligt vin.

Ursprung och druva i Moscato d'Asti DOCG

Ursprungsområdet är Asti, i Piemonte, Italien. Druvan är moscato bianco (Italiens svar på muscat blanc et petits grains). Som huvudort och centrum för vinerna står den vackra bergsstaden Canelli. Till de klassiska tillverkningsområdena hör förutom Canelli, Santo Stefano Belbo, Calosso, Castiglione Tinella och Cassinasco. I provinsen Alessandria är de mest namnkunniga: Strevi, Riccaldone ch Acqui Terme. Planteringarna växer snabbt och nya områden tillkommer varför även fråga om ursprung och klassificering är intressant. Många av de betecknade vinerna odlas och tillverkas i andra provinser, som i Alessandria och Cuneo.

Tillverkning

Vinet tillverkas genom att musten får jäsa i en trycksatt ståltank så att koldioxiden som bildas blandas med musten. Resultatet när alkoholjäsningen avstannar blir ett lätt pärlande vin med 5,5% alkohol.

Skillnad mellan Asti och Moscato d'Asti DOCG

Astivinerna är vanligtvis blandningar, från många områden och tillverkas i en kommersiell stil, utan stor personlighet. Tryck i flaskan: Moscato d'Asti har et max tryck om 1 bar, Asti/4 bar. Alkoholhalt: Moscato d'Asti håller 5,5% alkoholhalt. Asti 7,5-9%. Sötma: Moscato d'Asti är det sötare vinet.

Om framtiden

Framtidsutsikterna är blandade. Förvisso behåller en del mindre producenter juicen för att göra eget vin, i stället för att sälja den vidare till de stora Asti Spumante tillverkarna. Man kan också skönja en önskan att sänka alkoholhalten ytterligare för att på det sättet ge vinerna mer mousse - fler bubblor. Som det ser ut nu kommer vinet förbli ett lite mer nischat vin, med begränsad tillverkning. LÄS MER OM MOUSSERANDE VINER, OLIKA STILAR OCH TILLVERKNINGSMETODER UNDER: ARKIV - MOUSSERANDE, VINBANKEN