Vin till sommartårta
Är det fest ska man bjuda på tårta! Sommartårta smakar av rabarber och fräscht av citronkrämen. Vin till sommartårtan är en Moscato d' Asti.
Moscato d’Asti DOCG menar vi hör hemma bland bubblarna, i stället för bland dom söta vinerna. Alternativet är en kombination av två – mousserande och sött vitt vin. Oavsett kategoritillhörighet är Moscato d’Asti en av vinvärldens mest älskvärda drycker.
Lätt att tycka om, med tydligt aromatiskt doft av fläder, aprikos samt päron och med en sötma som i kombination med den pärlande moussen plus låga alkoholhalt gör vinerna omöjliga att inte tycka om.
Lokalt har man serverat vinet alla tider på dygnet, innan lunch eller middag, mellan rätter eller efter middagen för att friska upp gommen alternativt till dessert. Vit choklad och bär är en av många oslagbara kombinationer, precis som glass som med sin kalla serveringstemperatur älskar kombinationen till ett bubbligt vin.
Ursprungsområdet är Asti, i Piemonte, Italien. Druvan är moscato bianco (Italiens svar på muscat blanc et petits grains). Som huvudort och centrum för vinerna står den vackra bergsstaden Canelli.
Till de klassiska tillverkningsområdena hör förutom Canelli, Santo Stefano Belbo, Calosso, Castiglione Tinella och Cassinasco.
I provinsen Alessandria är de mest namnkunniga: Strevi, Riccaldone ch Acqui Terme.
Planteringarna växer snabbt och nya områden tillkommer varför även fråga om ursprung och klassificering är intressant. Många av de betecknade vinerna odlas och tillverkas i andra provinser, som i Alessandria och Cuneo.
Vinet tillverkas genom att musten får jäsa i en trycksatt ståltank så att koldioxiden som bildas blandas med musten.
Resultatet när alkoholjäsningen avstannar blir ett lätt pärlande vin med 5,5% alkohol.
Astivinerna är vanligtvis blandningar, från många områden och tillverkas i en kommersiell stil, utan stor personlighet.
Tryck i flaskan: Moscato d’Asti har et max tryck om 1 bar, Asti/4 bar.
Alkoholhalt: Moscato d’Asti håller 5,5% alkoholhalt. Asti 7,5-9%.
Sötma: Moscato d’Asti är det sötare vinet.
Framtidsutsikterna är blandade. Förvisso behåller en del mindre producenter juicen för att göra eget vin, i stället för att sälja den vidare till de stora Asti Spumante tillverkarna. Man kan också skönja en önskan att sänka alkoholhalten ytterligare för att på det sättet ge vinerna mer mousse – fler bubblor.
Som det ser ut nu kommer vinet förbli ett lite mer nischat vin, med begränsad tillverkning.
LÄS MER OM MOUSSERANDE VINER, OLIKA STILAR OCH TILLVERKNINGSMETODER UNDER: ARKIV – MOUSSERANDE, VINBANKEN
Är det fest ska man bjuda på tårta! Sommartårta smakar av rabarber och fräscht av citronkrämen. Vin till sommartårtan är en Moscato d' Asti.
Pärlande vitt Moscato d'Asti passar till persiko- och blåbärssallad med mandelsmulor och gräddfilskräm.
Dagens Vintips med Vinbanken passar en söt avslutning. Pärlande italienska Moscato d’Asti 2017 från Gianni Doglia gör sig utmärkt till vit choklad.
PIEMONTE. Vinproducenter i Piemonte höll en gemensam provning av vin från Monferrato, Moscato d'Asti och Barbera d'Asti.
Hmm….få viner har en så hjärtlig smak som en Moscato d´Asti. Det kan inte nog så många gånger sägas, byt upp er från Asti Cinzano […]