Veckans mat och vintips: Fiskgryta m cocosmjölk och ostmuffins

Favoritmarkera

För alla som slickar såren efter jul och nyårshelgernas utsvävningar både vad gäller ekonomi som hjärtligt mat och vinnörderi är detta ett omtänksamt recept för både hälsa och plånbok. Att nu välja fisk på menyn smakar vettigt och härligt efter alla julskinkornas never ending story högtid. Vinet till är en halvtorr tysk riesling för 59 kronor. Smak och pris är för mig ett fynd, precis som att portionskostnad för maten är rena budgetklippet.

Receptet är hämtat från Martin Olsson och är beräknat på 10 portioner. Vill du, kapar du i receptet.  Som ni ser dit länken visar, här, är alla recept för 10 personer och om inte fiskgrytan är det bästa exemplet för att frysa och fördela i matlåda finns många andra alternativ. Bra för alla som gör mat för att äta på jobbet.

Cocosmjölken i receptet smakar aningen söt. Lime, koriander, gräslök och tomat bygger alla vidare på den asiatiska touchen och bra dryck till detta och liknande recept är vin med bärsöt eller halvtorr smak. Är vinet rött hittar man ofta alternativen bland pinot noirvinerna från nya världen, föutsatt att fatkaraktären är nedtonad alternativt är vin av druvan zinfandel. De kommer oftast från Kalifornien och viktigt att se upp med är både att alkoholhalten är moderat (undvik eldig beskrivning!) och att fatsmaken är i balans.

Bästa vinförslagen hittar ni bland de tyska vinerna och det är de halvtorra alternativt vissa torra av högre kvalitet (Spätlese, Auslese) som är intressanta val.

Budgettipset vecka två 2010 är:
5914 Ruppertsberger Hofstück Riesling 2008, Pfal-Tyskland, 59 kr
Smaken är fruktig, halvtorr av äpple och grapefrukt med en trevlig längd. Enkelt och älskvärd smak och helt enkelt omöjlig att inte falla för.
Betyg: 4-
Provad: 2009-12-14

Kommentera