Vin till halstrad hälleflundra på savoykålsbädd
Spännande fiskrecept som lagas i ugn eller på grillen. Vi har lagat med gös och smaken var helt underbar. Vinet kan vara vitt, eller rött.
Lägg fiskfiléerna på en smakrik bädd av savoykål, paprika, lök som har smak av citron, peppar och kapris. Gott till smakar potatismos.
Till receptet passar festligare viner av druvorna chardonnay och pinot noir.
RECEPT | Halstrad hälleflundra på savoykålsbädd
4 portioner
1/2 savoykål
4 hälleflundrafiléer eller annan fast vit fisk (á 250 g)
3 små paprikor röd, grön och gul
1 rödlök
1 citron
1/2 dl olivolja
salt och peppar
2 msk kaprisGarnering
citron
timjankvistar
GÖR SÅ HÄR
1) Skär kålen i mindre bitar och förväll dem i kokande vatten.
2) Finhacka paprika och rödlök. Riv skalet av citronen. Skala bort det vita och skär ut endast citronköttet, och finhacka det.
3) Halstra eller grilla fisken, pensla med lite olivolja. Krydda.
4) Värm grönsakerna i resten av olivoljan i en traktörpanna, tillsammans med rivet citronskal och fruktköttet. Salta och peppra. Lägg i kålen och rör om.
5) Lägg grönsakerna på tallrikar och placera fisken ovanpå.
Garnering: Garnera med citron och timjankvist. Servera med t ex potatismos.
Vin till halstrad hälleflundra på savoykålsbädd
VITT: Cuvée Alexandre Chardonnay 2015 (89321)
Lapostolle, Rapel, Colchagua Chile, 234 kr
Beställningssortimentet.
Fyllig, torr och utvecklad. Färgen är gyllengul, smaknoterna gula med en touch av exotisk frukt som persika och aprikos, en hint av honung, gula äpplen, lätt kryddnoter och en lång, balanserad eftersmak. Försvinnande god!
Betyg: 5
RÖTT: Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2018 (73278), EKO
Abbotts & Delaunay, Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc Frankrike, 189 kr
Beställningssortimentet.
Smakrik och mer fyllig pinot med druvsortens kännetecken som mogna körsbär, inslag av trädgårdsbär, kryddor, fat och en hint av skogshallon. Trevlig!
Betyg: 4