Julen rycker närmare och saffranstiden är här. Att laga en mättande soppa är något av det enklaste jag vet.
Vin till fisksoppa med potatis och saffran. Att bjuda på en god soppa är också mycket trevligt. Servera med färskt, surdegsbröd och ett glas vin för extra vardagslyx.
RECEPT | Fiskoppa med potatis och saffran
8 potatisar
1 gul lök
0,5 rotselleri, ca 200 g
6 dl vatten, 1 tsk salt
1-1,5 fiskbuljongtärning
1 paket djupfryst fisk, tex torsk eller kolja (tinad ca 450 g)
2 msk smör
1-2 paket saffran, sött med några korn salt
saft av 0,5 citron
1 dl grovhackad persilja
GÖR SÅ HÄR
1. Skala potatisar, lök och rotselleri och skär allt i tärningar, potatis och selleri ca 2 cm stora, löken lite finare.
2. Koka upp vatten, salt och fiskbuljongtärning. Lägg i de skurna ingredienserna. Koka under lock, på svag värme tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter.
3. Skär den tinade fisken i bitar eller i stora tärningar och lägg ner fisken i grytan. Sjud 2-3 minuter, men inte mer. Fisken ska bara bli precis lagom genomkokt.
4. Häll nu av spadet försiktigt, men spara det. Lägg smörklickar och stött saffran i grytan. Stöt först allt med hjälp av potatisstöt eller elektrisk visp. Vispa samman till en grov puré.
5. Tillsätt det förut avhällda spadet och den nypressade citronsaften (pytsa ut, smaka av för rätt syrlig nivå - för dig).
6. Späd soppan med mer vatten om du inte vill ha den lika kraftig som på bilden. Smaka i så fall av med mer salt, kanske även citron och eventuellt även saffran.
7. Strö persilja över.
Servera med ett gott grovt bröd, surdeg, mild ost eller sprödvärmt knäckebröd som värmts i ugn några minuter.
Tips: Lägg skalade räkor som dekoration.
Vin till fisksoppa med potatis och saffran
1.
Saint Clair Vicar's Choice Barrel Chardonnay 2020 (2188)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Bred, tydlig, rejäl av frukt, balans, lätt karamell, tydligt kryddig.
Omdöme: Bra helhet, fint driv.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.