Laddar annons
Vin till lammracks – budgettips och festförslag
17 Aug, 2015

Vin till lammracks – budgettips och festförslag

Att bjuda på vin till lammracks är inte svårt! Det finns massor av gott att välja på för lamm är vinvänlig mat. Här kommer både budgettips och festförslag.

Lammracks och även lammfärsbiffar är lättlagad och god mat som kan varieras med grillade grönsaker och goda röror, som aubergineröra, fetaoströra, tzaziki, vitlöksröra med rosmarin eller kanske en tapenade. Baka gärna några enkla baguetter som kan doppas i rörorna.

Goda tillbehör till lamm

Bryt en fetaost i oregelbundna bitar och slå en god olivolja över. Toppa med finhackade, färska örtkryddor och en gnutta flingsalt, kanske lite citronrasp om du gillar det. Skölj och dela färskpotatis i halvor. Lägg på en plåt, pensla med lite olivolja, dutta på lite flingsalt och grilla i 225 grader i cirka 30 minuter tills de fått fin färg.

Vin till lammracks

Lammracksen är grillade och tillbehören fixade. Se där, en enkel festmåltid är klar. Men så var det det där med vinet. Ett rött vin är första valet för mig, även om en smakrik rosé också kan fungera. Vinet får gärna vara lite kryddigt, smakrikt med bra syra och hyggligt kännbara tanniner. Naturligtvis beror vinvalet på hur mycket kryddighet maten har, men med lite röror som ovan med vitlök och örtkryddor kan man inte välja ett för snällt vin.

 

 

Här kommer några gamla favoriter och nya bekantskaper värda att testa.

Budgettips till lamm

Le Verdier 2013 (2440), Côtes du Rhône, Frankrike, 89 kr
Kryddig mat kräver ett kryddigt vin, här är ett trevligt Rhônevin i bra prisklass att testa. Vinet har en pigg örtighet med toner av fat och blåbär. Okomplicerat och lättgillat.

Reserve du Vieux Noir Malbec 2012 (2212), Cahors, Frankrike, 79 kr
Frankrike sydväst kallas regionen där man hittar området Cahors, kanske mest känt för mörksvarta, tanninrika viner gjorda på druvan tannat. Detta vin är lite mer lättdrucket, gjort på druvan malbec. Vinet är kryddigt med smak av björnbär, violpastill, rosmarin och choklad. Mustigt vin som passar fint till smakrika lammrätter.

Caravan Durif 2013 (6573), South Eastern Australia, Australien, 89 kr
Har du provat druvan durif? Så kallas den i Frankrike men i nya världen kallas den oftast petite sirah. Här har producenten valt att behålla det franska namnet. Kul vin som passar till kött. Ett medelfylligt vin med smak av plommon och körsbär. Här finns också toner av tobak, örter och choklad. Våga testa durif!

Terre du Mistral 2014 (2167), Côtes du Rhône, Frankrike, 79 kr
Ett ekologiskt alternativ som trots en snäll prislapp smakar som en "riktig rhônare". Kryddig och fruktig smak av mörka bär, lagerblad och anis. Passar även bra till höstens mulliga köttgrytor.

Mellan

Lirac, Les Chenaies 2012 (2214), Rhône, Frankrike, 99 kr
Producenten heter Ogier och finns i området Lirac i södra Rhône. Vinet görs på grenache, syrah och mourvèdre. Ett smakrikt och kryddigt vin, med ett mjukt avslut och viss fruktsötma.

Domaine de Verquière Rasteau 2012 (2179), Rhône, Frankrike, 119 kr
Kryddig och fruktig smak. Jag gillar att den både är lite pepprig och har en fin ton av lavendel. Mycket bra val till lamm av alla de slag. Och även annat kött förstås.

Fonterutoli No 10 2012 (71062), Toscana, Italien, 119 kr
Det här vinet är gjort av merlot till 90 procent, resten sangiovese. Det smakar körsbär som det ofta gör om sangiovese. Tänk mulliga, mörka körsbär med en ton av vanilj, torkad frukt och kakao. En viss örtighet kompletterar. Passar suveränt till allehanda kötträtter.

Allegrini Valpolicella Superiore 2013 (6010) Valpolicella, Italien, 109 kr
Ett återkommande vin hos mig. Kryddigt, mustigt med läckra toner av choklad och salvia. Passar till mycket, gärna lamm och även till smakrika pastarätter och grillat. Ett vin jag aldrig blivit besviken på.

Fest

Le Tense Sassella 2011 (32341), Nino Negri, Valtellina, Italien, 137 kr
Ett vin med en personlig stil. Druvan heter chiavenasca och är en slags lightversion av sin släkting nebbiolo. Smaken är fyllig och kryddig med toner av körsbär. Inslag av fat, salvia och rosor. Stunsigt med bra syra.

La Bastide Blanche 2012 (2262), Bandol, Provence, Frankrike, 159 kr
Mycket trevligt vin från det lilla området Bandol i Provence. Ekologiskt vin gjort av 70 procent mourvèdre, 25 procent grenache, 3 procent cinsault och 2 procent carignan. En blandning som skulle kunna vara hämtad från södra Rhône. Det smakar mörka bär och spännande kryddning, som lavendel och rosmarin. Ganska tufft som ungt så dekantera gärna. Går utmärkt att lagra.

Insoglio del Cinghiale 2012 (75261) BS, Tenuta di Biserno, Toscana, Italien, 179 kr
Druvblandningen i det här röda vinet är franskinspirerad och består av cabernet franc, merlot, petit verdot och syrah. Superkul vin från Toscana, gjort av en svensk vinmakare (läs mer om henne via länken nedan). Doften är rödfruktig. Smaken är fyllig med toner av körsbär och fin kryddighet. Kan lagras om man så önskar.

Läs mer om den svenska vinmakerskan som gör succé i Italien

Mer lammrecept och mer om druvan petite sirah alias durif

Här hittar du recept på supergoda marinerade lammracks