Laddar annons
20 Jan, 2014

En vinmakares dröm i Maremma

Helena Lindberg var nyexad, okänd och oerfaren när en av vinvärldens absoluta höjdare erbjöd henne ett jobb som första vinmakare på sin nyinköpta vingård. Lika delar askungesaga som jackpot. Och drömmen håller i sig, tio år senare.

Helena Lindberg är nöjd med vinåret i Maremma. Det avslutades med strålande skördeförhållanden och gav en riklig skörd och ett mycket bra druvmaterial att arbeta vidare med. Skönt tycker den svenska vinmakaren som arbetar med Lodovico Antinori, markisen som sålde Ornellaia 2001 och tillsammans med sin bror Piero ”började om” med Tenuta di Biserno i ett närliggande område.

Biserno består av 67 hektar och totalt har vineriet tillgång till knappt 100 hektar producerande mark med röda druvor i Alta Maremma. Gården ligger vackert på kullarna i norra Toscana, sex mil söder om Pisa, med utsikt över Medelhavet. Havsbrisen svalkar skönt under sommarhalvåret, då det kan bli ganska hett. Här finns ett speciellt mikroklimat med många soltimmar utan att vara extremt varmt.

– Vi hade ett väldigt bra år i fjol, september var varm och torr. Det känns skönt när naturen är på vår sida och materialet blir så bra som det kan för mig som vinmakare, säger Helena Lindberg.

Från kemiingenjör till vinmakare

Helena kommer från Göteborg och inledde karriären som kemiingenjör inom livsmedelsindustrin. Hon var också intresserad av vin och kemisten började fundera på vad som gör att ett vin blir bra. Nyfikenheten måste stillas och 1994 åkte Helena till Australien och därefter till Nya Zeeland för att arbeta och utbilda sig inom vinbranschen. Sedan tillbaka till Europa för några slitiga år i Languedoc-Roussillon innan hon bestämde sig för att gå vinmakarkurs i Bordeaux.

Efter examen i juni 2004 stod hon utan arbete.
– Bordeaux var en hopplös arbetsmarknad, särskilt för mig som oerfaren svenska.

Helena fick tips om ett nytt projekt i Toscana, där de behövde en vinmakare till skörden 2004. Hon skrev och presenterade sig, vilket ledde till att hon blev kallad till en intervju som föll väl ut. Markis Lodovico Antinori, en superkändis i vinvärlden, vågade satsa på ett oprövat kort.

– Jag hade jobbat i Australien, i Nya Zeeland där han också producerar vin, jag hade arbetat i Languedoc-Roussillon med de druvor han odlar i Maremma, jag pratade flera språk och fick godkänt av en kontakt som Lodovico Antinori kände. Men visst var han ganska modig som vågade satsa på mig. Jag blev fantastiskt glad.

Från Tenuta di Biserno har man utsikt över Medelhavet.

Helena hamnade i strålkastarljuset

Lodovico Antinori hade nyligen sålt Ornellaia och köpt Tenuta di Biserno tillsammans med sin bror Piero. Helena hamnade i strålkastarljuset direkt.

– Jag kände vinvärldens förväntningar på vad som skulle komma efter Ornellaia. De första åren var tuffa. Jag ställde oerhört hårda krav på mig själv, arbetade jämt och när jag inte arbetade så fortsatte jag ändå tänka på vad jag borde och inte borde göra. Nu har jag mycket mer ro i sinnet. Jag vet att allt inte hänger på mig, jag har oerhört bra medarbetare och vi har lyckats med föresatsen att producera bra viner. Uppförsbacken har planat ut.

Tenuta di Biserno ligger strax norr om DOC Bolgheri och jordanalyser visade att det fanns potential för att producera högklassiga viner. Där odlas nu druvor från Bordeaux och Rhône: framför allt cabernet franc, men även merlot, cabernet sauvignon, petit verdot och syrah. Det är ett ungt vinområde där bordeauxdruvorna trivs. Närheten till havet bidrar till svalare nätter som ger en längre mognadstid. Sjöbrisen är viktig eftersom den hindrar hettan att stagnera, det vill säga stå still runt druvklasarna.

– Våra vinrankor är unga och rötterna är inte så utvecklade, de når inte ner så långt och orkar inte suga upp vatten när det blir för hett.

Visionen är att göra bästa möjliga vin. Lodovico Antinori vill ha elegans och finess, han tycker om vinerna från St Emillion och Pomerol. Vinerna ska tåla att lagras, samtidigt som det är moderna viner som ska kunna drickas unga. Till sin hjälp med blandningarna har Helena ingen mindre än Michel Rolland. Han kommer fyra gånger per år och uppdraget är att blanda vin som Antinori kan ställa sig bakom.

När Rolland kommer finns det cirka 60-80 olika endruveblandningar som ska provas igenom.

Helena Lindberg har förverkligat sin dröm.

Helena samarbetar med världens mest kände vinkonsult

Hur är det att arbeta med Michel Rolland?
– Han är väldigt trevlig, mänsklig, bra att jobba med och fantastiskt duktig. Han har en gigantisk databas av viner i minnet. Han kan förutse vilka viner som tillsammans kommer att bli en bra helhet. Han har otroligt stor erfarenhet och han arbetar hårt.

Vilken är din egen styrka som vinmakare?
– Jag är metodisk, noggrann, nitisk, analytisk och envis. Jag tror alltid att allt går att göra bättre.

Vilken är vinmakarens viktigaste uppgift?
- Det är att bibehålla kvalitén och potentialen som skapats i vingården och ta den ända fram till flaskan, det är lätt att göra dåligt vin av bra material på grund av slarv med kvalitetskontroll och noggrannhet.

Hur är det att leva i Italien?
– Jobbet var tufft i början, jag hade mycket höga krav på mig själv och jag kunde inte språket. Italien är ett kaotiskt land om man ser hur det styrs, men människorna här är underbara och nu trivs jag verkligen. Jag har ”hoppat runt” mycket i mitt liv, men nu hoppas jag få stanna här, lugna ner mig, lära mig mer, förstå produkterna ännu bättre och göra bra viner.

Om du väljer ett vin som inte är från Biserno?
– Bra bourgogne skulle jag gärna dricka oftare och champagne tycker jag mycket om.

Vilket vin som du gjort är du mest nöjd med?
– Vårt andra vin Il Pino di Biserno 2007 blev lyckat och angenämt. Det vinet betyder mycket för mig även känslomässigt eftersom det var vårt genombrottsår och vinet blev så uppskattat.

Har det blivit som du tänkte dig?
– Mitt mål var att bli vinmakare. Jag kunde aldrig drömma att jag skulle få bli det hos en anrik italiensk familj och att jag skulle få vara med om att bygga upp något från grunden så här. Det har blivit bättre än jag tänkte mig, jag har uppfyllt en dröm.

Prova Tenuta di Biserno

Tenuta di Bisernos förstavin heter Biserno. Årgång 2008 finns i beställningssortimentet med nr 75125 och kostar 926 kr. Andravinet heter Il Pino di Biserno. Aktuell årgång är 2009. Det finns också i beställningssortimentet (75838) och kostar 352 kr. Importör är Ward Wines.