Laddar annons
Festmeny - Singel lagar fisk till många
18 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Festmeny - Singel lagar fisk till många

FESTMENY FISK. Singel i köket kan laga mat till många men det kräver planering och omsorgsfullt val av rätter. Den här fiskrätten kan ingen motstå, formen blir renskrapad och du får allt beröm själv.

Om man ensam ska laga mat till många krävs planering och noga utvalda rätter. Inget krångel! Omständliga recept går bort direkt. Konsten är att laga supergott och superenkelt!

Tilltugg

Recept – ostsnurror med feta och spenat

250-300 g färsk smördeg
200 g fetaost, riven
100 g färsk spenat, finhackad
0,5 kruka bladpersilja, finhackad

Gör så här:
Rulla ut degen. Riv osten grovt och strö över. Därefter fördelas det gröna över osten. Rulla ihop och lägg in i plastpåse. Det här går att göra en dag i förväg.

Sätt ugnen på 220 grader. Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka tio minuter tills de fått fin färg.

Vintips till tilltugget

Ostsnurrorna blir lite salta och feta men ganska milda i smaken. Därför väljer jag ett friskt mousserande vin med hög syra till.

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut (7911) Crémant de Bourgogne, Bourgogne, Frankrike, 119 kr

Ingenting slår de äkta bubblorna förstås, men den här är ganska nära i smak med brödiga toner och smak av citrus och gula äpplen.

Palmer & Co Brut Reserve (7372), Champagne, Frankrike, 259 kr

Detta är en läcker champagne till ett mycket bra pris. Den kommer från ett kooperativ som ägs gemensamt av flera hundra odlare.

Recept – ugnsbakad fisk med paprika och färsk timjan – 8 portioner

Cirka 1,5 kg vit fisk av typen torsk, sej eller hokifile, helst färsk
2 purjolökar, skivade
2 klyftor vitlök, finhackade
2 röda paprikor, finstrimlade (helst ekologisk)
1 chili utan kärnor, finhackad
1 fiskbuljongtärning
3 msk tomatpuré
8 dl vispgrädde
3 tsk torkad timjan
150 g riven ost
1 kruka färsk timjan
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg fisken i en stor smord ugnsfast form. Salta och peppra fisken.

Fräs alla grönsakerna i en stekpanna, krydda med torkad timjan, salt och peppar. Häll i tomatpuré, buljongtärning och grädde. Låt puttra i fem minuter, smaka av.

Häll allt över fisken. Strö över osten. Så långt kan du göra på eftermiddagen.

När gästerna börjar med förrätten, ställ in formen i ugnen i cirka 20-25 minuter. Koka riset samtidigt. Dekorera fisken med hackad, färsk timjan.

Vintips till fisken

Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2014 (2188), Marlborough, Nya Zeeland, 95 kr

Tropiskt fruktig chardonnay med smörig smak och tydliga fattoner. Servera väl kyld till smakrik fisk eller helstekt kyckling.

Fleur du Cap Chardonnay 2014 (2015), Western Cape, Sydafrika, 100 kr

Tropiskt fruktig smak med lite citrus toner som piggar upp. Eken känns men den tar inte över. Servera till smakrik fisk, grillade skaldjur eller lätta kycklingrätter.

Château Coucheroy 2011 (4136), Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike, 128 kr

Smakrik, typisk sauvignon blanc, friskt och fruktigt med toner av fat som rundar av. Mycket gott från den gamla trotjänaren André Lurton i Bordeaux. Passar till den här fiskrätten och även suveränt till en ostbit efteråt.

Dessert

Vaniljglass med kolasås och karamelliserade valnötter. Superlätt och supergott. Precis som jag vill ha det. Köp en riktigt god vaniljglass.

Smält 1 dl socker i en stekpanna och häll i två nävar valnötter. Rör noga hela tiden. Sänk värmen när sockret börjar bli brunt. Rör så att sockret fördelas på nötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Går att göra i förväg. Vid servering hackar du hela härligheten grovt och strör över glassen. Obs! Diska pannan direkt i varmt vatten. Smält socker blir stenhårt när det svalnar.

Kolasåsen görs av lika dela vispgrädde, socker och sirap. Häll i kastrull och koka tio minuter. Häll upp i fin kanna som kan värmas vid servering. Kan göras dagen innan. Vid servering värms såsen och alla får ta själv.

Variera med olika sorters frukt som passionsfrukt, fint skivad banan, färska jordgubbar eller mango (finns hackad och klar i frysdisken).

Fler goda tips

Här finns en lättlagad festmeny för den som är singel  i köket och vill laga kött.