Krogrecension Dashi: en japansk stjärna mitt i Stockholm
På Rådmansgatan i centrala Stockholm hittar vi en starkt lysande japansk restaurangstjärna som verkligen lyser upp även den mörkaste vinterkvällen. Vi har besökt restaurangen Dashi som nyligen tilldelades en stjärna i Guide Michelin och vi är minst sagt imponerade, även om vi hittar lite förbättringspotential. Här är Vinbankens personliga krogrecension av Dashi.
I mars 2022 slog restaurangen Dashi upp portarna på Rådmansgatan 23 i centrala Stockholm efter att tidigare agerat som pop up och fått strålande recensioner. Sedan öppningen har kurvan pikat spikrakt uppåt och restaurangen förärades med den finaste av stjärnor i Michelinguiden för några månader sedan. Med det blev man den andra asiatisk-inspirerade restaurangen efter Sushi Sho att få en stjärna i guiden. Vi passade på att besöka Dashi i oktober 2024 för att se om det verkligen är den där japanska utlovade upplevelsen som man får.
Vi kan väl börja med att säga att den här restaurangen för en extremt anonym tillvaro om man inte känner till var den befinner sig. Utifrån sett är den grå, undangömd och anonym. Själva insidan är väldigt avskalad med grå kala väggar och en stor bar som är central i allt som sker inne i restaurangen. De 16 platserna är fördelade som så att 8 personer kan sitta i baren och få en extremt bra översyn över allt som sker vid den sista förberedelsen innan man äntligen får smaka på alla japanska rätter. Sedan finns det två lite högre barbord som är avsedda för två personer vardera, och till sist finns det ett bord lite längre bort där fyra personer kan sitta. Med andra ord är det en liten restaurang, men maten och allt som serveras framför en är desto större sett till smaker och upplevelser.
Sakepaket erbjuds till menyn på Dashi
Det är en avsmakningsmeny som består av totalt elva olika rätter där man först börjar med tre så kallade snacks-rätter. Man får förklarat för sig att allt som man kommer få serverat är allt annat än sushi. Det här är med andra ord en sida av det japanska köket som vi kanske inte får se allt för ofta. Men enligt mig så är det en så otroligt välkommen sida av Japan, för det visar vilken enorm bredd det kulinariska landet Japan har att erbjuda. Visst, sushi är gott, men det har gått inflation i sushi i vårt land. Därför är det befriande att man kan få även den här upplevelsen i Sverige.
Med täta intervaller kommer de tre snacksrätterna ut. Det är tre helt olika typer av rätter, men med en gemensam nämnare; att de bjuder på rena smaker där syra och umami är i fokus. Varje enskild råvara är noga utvald och genomtänkt, och allt smakar väldigt mycket. Till menyn har vi fått erbjudande om att välja restaurangen matchande sakepaket, men valet föll istället på viner från deras vinlista.
När snacksrätterna är avklarade så hoppar vi snabbt på tåget som stavas osusume, som betyder rekommendation på japanska. Och hela konceptet är osusume kan man säga. Fram kommer några av de absolut godaste sashimi-rätterna som jag någonsin upplevt. Det är fräscht, det är syrligt, det är extremt smakrikt men det är ändå avskalat, som restaurangen i sin helhet. Rätt efter rätt kommer sedan ut och innan man vet ordet av så är man både mätt och framme vid desserten. Två timmar har flugit förbi. Det är dags för en 17 år gammal riesling auslese i glaset och på faten får vi först en citrusdriven dessert för att sedan få en gudomligt god dessert baserad på äpplen.
Finns förbättringspotential
150 minuter, så lång är sättningen, men tiden flög förbi. När vi begav oss ut i den bistra och kyliga Stockholmskvällen så gjorde vi det både mätta och belåtna. Inte bara på mat, utan även på det japanska köket. Det finns dock förbättringspotential enlig undertecknad. Eftersom det japanska köket är så pass brett så är man kanske inte riktigt helt bekant med alla begrepp och termer. Vid ett flertal tillfällen när man ska få rätterna förklarade för sig så använder man sig av typ begreppet ”dashi”. Efter den fjärde gången när ordet använts så börjar jag undra vad dashi är för något i rätterna, för uppenbarligen innehåller flera av rätterna faktiskt dashi. Och eftersom namnet på själva stället är dashi så vore det kanske snyggt att flika in en förklaring första gången man nämner det.
Sedan är det alltid uppskattat att man kan få ett sakepaket till menyn, och sake är extremt gott ska man veta. Däremot är jag tveksam till om vi i Sverige riktigt är där att både kunna förstå och uppskatta flera olika typer av saker. Jag personligen hade föredragit ett hybridpaket där man kanske får halvglas sake och halvglas vin, på så sätt får man en bra introduktion till vad sake är, samtidigt som man får ett säkert kort i själva vinet om man är osäker. Nu hamnade vi i ett träsk där vi enbart körde på viner hela kvällen, fram till slutet då vi faktiskt testade en sake.
Sist men inte minst så fanns det två rätter som kanske inte riktigt uppskattades av min smakpalett. Den första var tofun som var först ut i serveringen, och den andra var en kycklingrätt som var väldigt pepprig, och då menar jag väldigt. Där kanske inte riktigt balansen fanns i rätten, och det var nog den rätt som stack ut mest från övriga.
Dashi - en lysande stjärna i Stockholm
I övrigt så är verkligen Dashi en restaurang som förtjänar sin stjärna. Det är en avskalad restaurang både på utsidan och insidan, men maten är desto mer sprakande. Det märks att det finns en tanke bakom varje rätt. Det finns en tanke bakom varje råvara. Det finns en tanke bakom smakerna. Personalen är personlig, inbjudande, rolig och kunnig, exakt som det ska vara på en stjärnkrog. Visst, det kostar, framförallt sedan de höjde priset i oktober månad. Men det är värt det. Du betalar för en upplevelse och du får en upplevelse. Du får uppleva en helt annan sida av Japan som du inte upplevt förut. Och du gör det samtidigt som du sitter i ett grått och kallt Stockholm en kylig vinterkväll. Dashi, en klart lysande krogstjärna i Stockholm.
Betyg Dashi
Mat: 9,5/10
Service: 9,4/10
Lokal: 8,4/10
Dryck: 8,2/10
Prisvärdhet: 9,2/10
Totalt: 9,1/10