Laddar annons
Nyheter småpartier röda viner 7 sept - recension och tabell
4 Sep, 2018

Nyheter småpartier röda viner 7 sept - recension och tabell

Vinälskare kan se fram emot massor av roliga, goda röda viner bland nyheterna, de så kallade småpartierna i det generösa bolagssläppet 7 september. Vinbanken har premiär för vin-recensioner signerade Johan Edström, som vi kopplat på med en tabell.

Det lanseras bland annat ett helt gäng lättare viner, varav några riktigt bra pinot noirer.

Chilevin som i Italien

Men först ut är en röd chilenare med italienskt påbrå. Det är il Conte Francesco Cinzano från välkända Col d’Orcia som nu visar upp ett av sina viner från Maule. Vinet heter Erasmo Barbera Garnacha 2017 (95264), 135 kr från Viña Reserva de Caliboro och är enligt greven själv första gången man blandar dessa två druvsorter, mycket troligt att han har rätt. Resultatet får en att undra varför ingen annan kommit på samma strålande idé.

Smaken är klart direktfruktig och lättdrucken och mer italiensk i stilen än chilensk, men det kan kvitta för vinet är snudd på fynd. Har man glömt att lägga på moms? Servera sval och dekanterad till en risotto med till exempel godaste chorizon.

Pinot noir med stil

Av omgångens pinot noirer måste jag bara nämna Bollingers La Côte aux Enfants 2014 (95844), 789 kr. Absolut inte dagens mest prisvärda pinot men den klart originellaste. Trots sina fyra år känns den purung och stram med hög syra och tannin. Mycket smak är det och får den bara ligga till sig några år så lär den bli magisk.

Annars finns det två fina bourgogner från Louis Jadot. En Côte de Nuits och en Côte de Beaune. I nuläget dricker man helst Côte de Nuits Village Le Vaucrain 2016 (95623), 279 kr som är charmig med tydlig pinot-doft av skogshallon och ekfat, nästan nya-världen snitt. Ett elegant och finstämt vin som gärna vill serveras till rådjur eller hjort. Medan man om fem år och av samma årgång dricker Côte de Beaune 1er Cru les Boucherotte 2016 (95628), 399 kr.

Fransk, fast amerikansk är Domaine Drouhin Laurène 2014 (95360), 595 kr från Drouhins egendom i Dundee Hills, Oregon. Vinet är oerhört komplett och välgjort i mer fransk än amerikansk stil (info fr Systembolaget: flyttad lansering till 2018-10-05).

Ytterligare ett snäpp upp på pinot-stegen sitter Las Pizarras från Errazuriz 2016 (95473), 799 kr som är ofattbart dyr för att vara chilenare men oj så innehållsrik, elegant och läcker. Kanske månadens bästa röda vin. Här har ni ett vin som inte bara kan, utan ska sparas för framtida hedonistisk njutning. För vinprovare är tipset: kommer att bli högintressant att prova om några år till andra pinot i samma prisklass. Tänk att få dricka den till en gammal hederlig sole marchand du vin, stekt sjötunga i rödvinssås.

Österrikes sankt laurentdruva för personlighet

I samma stil om än lite mörkare både i färg som smak kan man placera Umathum Sankt Laurent 2015 (92001), 229 kr. Vinet är elegant, har kraft, massor av mogna skogsbär, det är komplext med lång bra tanninstruktur. Alltid ett vin att hålla ögonen på och som här i deras 2015 är bättre än någonsin. Bjud hem till en svamprisotto toppad med lite nyriven tryffel.

Nebbiolo-fest

Italien ställer denna gång upp med en svårslagen elva. Många nebbiolo’s blir det och först ut är Munaloss 2016 (95911) som är ett fynd för sina 139 kr, lär smaka bäst till tagliatelle med vildsvinsragu. Den fullständigt originella Arpepe Rosso di Valtellina 2016 (95712), 189 kr har en claret-ljus färg trots 90 dagars macerering (ligga på skal för smak och färg) och sedan lagrat på fat av kastanj och acacia. Köp och prova bara för att ha gjort det! Och köp sedan en flaska till och servera till en välgjord osso bucco.

Produttori del Barbaresco släpper en trio viner från olika vingårdslägen, alla typiska för sin DOCG men ändå med små skillnader sinsemellan. Alla är av årgång 2013 och säljs till samma pris, för 429 kr per flaska. Min favorit var nog Ovello (95801) för sin finess och elegans, Montestefano (95800) har lite mer kraft och tannin, Montefico (95792) är den fylligare och kraftigare och smakar som om den har lite mer ek. Alla tre är underbara på sitt eget sätt och vill ha samma typ av mat, rejäl husmanskost med italienska förtecken, viltgryta med bönor och liknande. Vill man göra en provning med dessa viner så finns även deras ”normala” Barbaresco i beställningssortimentet med årgång 2013 (72437), 259 kr. Någon stress med att prova alla viner behöver man inte heller känna, de kan ligga många år ännu.

I nebbiolotoppen ligger även muskelknippet Vigna Rionda 2011 (95753), 899 kr som en vingårdsbetecknad Barolo från producenten Massolino. Här finns allt man skulle kunna komma på för att beskriva hur bra dessa viner kan bli, plus en begynnande mognad med sina sju år. Verkligen ett vin att smaka på till finaste hjortfilén med potatis och- eller selleri-puré och nyplockad svamp.

Mer från Piemonte är en barbera, såklart

Ny druva (barbera), men fortfarande i Piemonte. La Spinetta återkommer med sin Barbera d’Asti Ca’ di Pian 2015 (95880), 185 kr. Personligen tycker jag att det är ett mycket komplett vin med mörk frukt, rejäla tanniner och passande syra, men det är i dagsläget lite obalanserat och bör få vänta något år i källaren.

Sangiovesedruvan äger Toscana men även cabernet.

Toscana representeras av två Avignonesi, dels en Vino Nobile 2015 (95698), 199 kr av normalt snitt och lägg till deras Grandi Annate 2013 (95697), 699 kr som jag personligen inte var lika imponerad av. En vinstil som de flesta av skribenterna tog emot med öppna armar men inte jag. Den hade lite för mycket av det mesta för min smak.

Brancaia Cabernet Sauvignon 2016 (95765), 199 kr var även det ett kanonvin – eller rättare sagt, kommer bli. Just nu frukt i ena hörnet, tannin i ett annat och mängder av ekfat i ett tredje, men med lite tid i flaskan blir det nog riktigt bra.

Röda Rhôneviner gillar höstmiddag

I samma skede av sin utveckling är Côte-Rôtie Améthyste 2015 (90402), 469 kr som ett vin i väldigt primärt skede men med riktigt fina egenskaper och som säkert blommar ut redan om två-tre år. Helt ljuvlig med massor av nyplockade björnbär plus nypon och rosor, kanske lite mycket ek i nuläget men vänta bara. Om man fortfarande får äta fåglar som orre och tjäder skulle jag vilja ha det till.

Vin från Languedoc

Ett mindre vin i samma stil är Domaine de l’Hortus 2016 (95868), 199 kr som är mycket syrah-driven i en ung reduktiv (oförlöst - behöver luft) stil som påminner om norra Rhône med just björnbär och svarta vinbär samt lite nypon. L’Hortus har hälsat på i Sverige tidigare och den är alltid lika välkommen tillbaka. Här serveras vegetariskt som ugnsrostade rotsaker, brynt blandsvamp och en fin rödvinsås.

Röda höjdare från Kalifornien

USA bidrar med en Ridge Petite Sirah 2016 (99188), 339 kr som har väldigt mycket av allt. Förutom svart färg en massiv doft och smak av nyplockade blandade svarta bär med björnbär i spetsen. Och så avslutar vi med två super-cabs. Artemis från Stag’s Leap Cellars 2015 (95676), 549 kr och Acumen Atlas Peak 2013 (95677), 895 kr där den senare avgår med knapp seger trots sitt högre pris. Två väldigt goda viner som gärna skulle vilja vara med på en middag med vildandsbröst och en snygg svartvinbärssås och potatiskaka.

[drinklist id="63978"]