Laddar annons
Nyheter småpartier vita viner 7 sept - recension och tabell
5 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nyheter småpartier vita viner 7 sept - recension och tabell

NYA VINER. Systembolaget har två vinsläpp i september, först ut är nyheter den 7 september. Här är Johans funderingar, recensioner och betyg, av de vita vinerna i första släppet. Alla viner listas även översiktligt i en tabell.

Så blev det till sist höst även i år. September är en fantastisk tid med mogna grönsaker, svamp, vilt och dessutom skördar man nu vinet för fullt på norra hemisfären. Samtliga viner i släppet finns samlade med omdömen i siffror i tabellen längst ner. Vinerna jag skriver om är dem som förtjänar extra uppmärksamhet.

Exklusiva champagner

Vi börjar med en trio champagner som alla står ut på sitt sätt. Att Louis Roederer Cristal (97062), 1750 kr kanske är världens bästa bubbel har väl knappast undgått någon vinälskare, och OM det skulle undgått någon så kommer beviset här i form av årgång 2008. Smaken av fullt mogen frukt och Cristals egen ton av vit choklad och vanilj är helt enkelt mästerlig. I kombination med en härlig syra. Ett vin att bara njuta av i sin fullkomlighet och om du kan så försök att spara en flaska till sin 20-årsdag.

Vill du nu inte betala 1750 kr för en flaska gott bubbel så släpper även Delamotte sin Blanc de Blancs 2008 (97042) för en tredjedel av priset, 549 kr. Även här inser man årgång 2008 storhet, och det är absolut det bästa exemplet på detta vin som jag provat. Rostad brioche med lemon curd och lååång eftersmak. Även det tredje bubblet i trion levererar med besked, Ayala Blanc de Blancs 2010 (97079), 599 kr ger små rysningar av välbehag. Balanserad och snygg och väldigt elegant. Till skillnad från 2008 så anses 2010 som en knepig årgång då vinmakarna verkligen fick visa sitt kunnande.

Här går du direkt till recensionen av de röda, nya exklusiva vinerna 7/9.

Vin från Loire visar klorna

Även om september är en rödvinsmånad så finns det några ljusglimtar på den vita sidan och i min bedömning så tar Loire både guld och silver i klassen. Muscadet Chemin des Prières 2017 (96307), 139 kr är sensationellt god. Ett veritabelt litet charmtroll med en bärig läcker frukt och en rejäl dos honung. Kan låta som en dessert men syran finns på plats. Normalt dricker man Muscadet, som brukar vara ett neutralt vin, till ostron och skaldjur men den här kamraten kräver lagad mat. Gärna skaldjur men i form av gratinerade eller mustig gryta.

Längre upp längs floden hittar vi Vouvray och ett vin på chenin blanc som vi definitivt inte är bortskämda med i vårt land. Domaine Aubusières Le Marigny 2016 (90207), 159 kr heter vinet och det är så här Vouvray ska smaka. Torr och syrlig med lite fet, vaxig frukt och aningen honung i eftersmaken. Väldigt trevligt vin till en så omodern mat som blaquette de veau eller kyckling i vitvinsås.

Riesling från germanska länder

Mogen riesling dyker upp i form av Rauenthaler Baiken 2011 (96215), 229 kr från Kloster Eberbach i Rheingau. Vinet är torrt, fint och moget till ett väldigt positivt pris. Smaken är aningen petrokemisk men inte alls på ett negativt sätt, tvärtom, plus mängder av mogen fin sensommaräpplig frukt. Ett vin att njuta nu till en stekt gösfilet med kantareller eller blandsvamp.

Även Österrike gör ju fina rieslingviner och Josef Jamek i Wachau gör en Jochinger Federspiel 2017 (96290), 159 kr som har allt man kan begära och lite till för sitt bussiga pris. Väldigt ung i nuläget så den kvalar in bland lagringsvinerna denna månad.

Mycket vin från andra ursprung

Säger jag Priorat så tänker du mörk och stadig garnacha med lika mycket tannin som alkohol. Men man gör även vita viner i detta märkliga vinområde med sina terrasserade branter och sin licorella (namnet på Priorats speciella sorts skiffer). Gran Clos Blanco 2016 (96141), 199 kr är av vit grenache och macabeo (75/25) och vinet har en rejäl karaktär av nya ekfat som vinet både jäst och lagrats på. Hela 25 procent av produktionen (600 buteljer) kommer hit den 7 september. Köp och prova. Passar till smakrik fisk eller ljust kött och fågel, eller grillade grönsaker. Ungt med väldigt primära toner av frukt och ek men gott redan nu och har du plats i källaren (och gillar vinet) så lägg ner en låda i några år, max tio.

Och när vi är inne på kapitlet ekade viner så vill jag slå ett slag för två kamrater från andra sidan jorden, på amerikanska västkusten både i söder och i norr. En av Chiles bästa växtplatser är nedanför Aconcagua som är högsta berget i Amerika. Från berget rinner floden med samma namn, genom dalen som också har samma namn vidare ut i Stilla Havet.

Här i den karga och svala dalgången växer några av Chiles bästa viner och Viña Errazuriz gör både chardonnay och pinot noir av högsta klass. Las Pizarras Chardonnay 2016 (95471), 559 kr.

En av Napa Valleys(Kalifornien) mer berömda producenter är Far Niente. Deras Chardonnay 2016 (96203), 575 kr har en alldeles egen stil av chardonnaydruvan som är en husstil med antydan till viognier-parfym men på ett mycket återhållet sätt.

Bägge amerikavinerna, från söder och norr, kan med fördel serveras till gratinerad hummer, ugnsbakad piggvar eller anka a l’orange också för den delen.

[drinklist id="64257"]