Laddar annons
Bästa zinfandelvinerna på Systembolaget
1 Aug, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa zinfandelvinerna på Systembolaget

DRUVA ZINFANDEL. Bästa zinfandelvinerna på Systembolaget, just nu. De är en stor grupp, zinfandelvinerna men få i toppen.

Bästa zinfandelvinerna på Systembolaget. Bland vinerna finns bara få med en sockerhalt under 3 g/l. Den mängd restsocker de flesta vinälskare, vinkännare, skribenter och entusiaster anser som rimlig sedd ur ett smakligt balansperspektiv.

Om zinfandelvin, generellt, är bland de mest söta röda viner vi kan köpa (+ hög alkoholhalt) tillhör druvan även en av de mest frekvent använda i genren, hitta-på-ett-festligt-namn-vin. Läs mer längre ner, efter topplistan.

Bästa zinfandelvinerna på Systembolaget, just nu

1. Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2017 (26001)

Ravenswood, Kalifornien USA, 135 kr
Druvor: Zinfandel
Fyllig. Söta mörka bär, vinbär, hallon, björnbär och jordgubbar med inslag av örtkryddor, lakrits, kakao och vanilj. Bra längd. Mjuka tanniner.
Omdöme: Balanserad, mjukt personlig zin.
Betyg: 4

2. Seghesio Sonoma Zinfandel 2017 (22562)

Seghesio Family Vineyards, Sonoma County USA, 223 kr
Druvor: Zinfandel
Medel/fyllig, mogna bär, vinbär, blåbär och lingon. Tydligt örtkryddig, smak av viol och lakrits. Trevlig längd.
Omdöme: Trevlig, välgjord zin av bästa dricksort.
Betyg: 4

3. Girard Old Vine Zinfandel 2017 (22337)

Girard Winery, Napa Valley USA, 215 kr
Druvor: Zinfandel
Smak: fyllig. Mörk frukt, soliga bär, hallon och björnbär, mogna blåbär, smak av örter och mjuka kryddor, söt viollakrits, mjölkchoklad och soliga körsbär.
Omdöme: Nyanserad, välgjord och trevlig.
Betyg: 4-

4. Cline Old Vine Zinfandel 2018 (22283)

Cline Cellars, Kalifornien USA, 109 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Fyllig. Söta bär, soliga frukt och violton. Örter.
Omdöme: Solig, örtigt bärig. Lättdrucken och modern.
Betyg: 3

Fortsättning...
Ett enda vin bland alla specificerar sockerinnehåll till exakt 1 g/l. Bara den markeringen är värd att notera, för vanligtvis råder motsatsen. Konsumenter vill ha och bör få information om innehåll, uppgifter på vilka vi senare grundar inköpdbeslut.

Intressant är att se övriga zinfandelviner vars restsockerhalt ligger långt över genomsnittet. Många av dem innehåller faktiskt så mycket som 10 -15 g socker per liter. Lägg till att vinerna har fantasinamn som Wanted, Big Zin och så vidare.

De är alla kommersiella viner och ganska tråkiga köp, av egentligen en enda anledning och det är likriktning. Dom vinerna är därför inte med på listan.

MISSA INTE: kul och intressant text av Cruz Liljegren, Låt inte en italiensk zinfandel bli till gräl över Julbordet

Socker i vin och drycker

Jämför till en burk Coca Cola, 330 ml. som innehåller 35 g socker, det vill säga cirka 10 sockerbitar. En 1,5 litersflaska av samma märke innehåller 44 sockerbitar. Långt sötare än vin alltså.

Å andra sidan, notera restsockerhalten 7 g/l som samma som i många champagner. I champagne märks sötman inte av på samma sätt eftersom fruktsyran är hög.

Så varför buzzen om socker i vin? Dolda sockerintag läggs till dagens övriga och stora mängder, totalt sett, är inte bra ur hälsosynpunkt. Socker i alla former är inte heller bra för tandhälsan (som höga syra).

Undertecknad vill också lyfta anledningen som vi tycker är viktig och det är hur vin och mat passar ihop. Sötare viner, det vill när menar bordsvin och som ska serveras till mat, passar i regel inte alls bra till maten. För att de saknar fruktsyra, spänst och driv (till skillnad mot champagne som även har hög fruktsyra).

HUVUDBILD: Joel Peterson på Ravenswood.