Laddar annons
6 Feb, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bodega Montecillo Grand Reserva vertikalprovning

En dag i slutet av januari, när snön yrde som ymnigast kom Maria Martinez på Stockholmsbesök för att låta oss prova vinet hon gör på Bodega Montecillo i Rioja. Hon talar om Gran Reserva kvaliteten med samma värme som om vore årgångarna hennes ungar. Orden var uppskattande och pådrivande och där varje vins unika uttryck  lyftes fram som positivt samtidigt som deras egenheter beskrevs som vore de stora personligheter. Ah, bara något en förälder gör- eller hur? Att provningen hölls i ett hjärtlig och lågmält tonläge samtidigt som vinerna var intressanta och bra, fast på olika sätt, gjorde den kalla vinterdagen ett snäpp varmare.

Utan att tumma på skärpan eller få oss att tro att Maria Martinez viner tillkommit av ren och skär slump guidade den spanska damen oss genom en av äldre årgångar Montecillo Gran Reserva. Tidspannet sträckte sig från 1981 till 2003 och totalt var det 6 viner. Bodegans övertygelse ligger i att få fram viner med frukt framför ektanniner (det kräva, bittra) att arbeta med egna tunnbindare (de gör sina egna ekfat) och köpa in frukt av högsta kvalitet.

Bodegas Montecillo äger ovanligt nog inte egna vingårdar. Något som för övrigt är mycket vanligt idag i Kalifornien. Där kallas producenten ofta för "Garagist", i betydelsen att de gör sitt vin i garaget och inte behöver mer plats eller stora ägor än så för att göra bra vin. Jag har listat vinerna från äldst till yngst, provningsordningen var såklart den motsatta.

Montecillo Gran Reserva 1981 Brun, transparent färg. Rostad, mörk frukt med mognad. Medelfyllig. Rik, söt och komplex frukt av plommon och fikon med ett lätt eldigt driv som förmodligen kommer av mognadsgraden. Tät, lång eftersmak.

Montecillo Gran Reserva 1987 Röd, mogen färg. Fruktig, mogna plommon, lätt syltighet av skogsbär. Medelfyllig. Söt frukt, plommon och fikon, hallon, inslag av fat och kryddor. Tät smak. Lång eftersmak som ger sken av bra spänst och än större utvecklingspotential. God idag men för långlagringsfantasten finns ännu mycket mer att hämta.

Montecillo Gran Reserva 1991 Röd, tydliga mognadstoner. Örtkryddig doft, inslag av frukt. Medelfyllig till fyllig. Eldig smak. Söt frukt av plommon, bärtoner som hallon med inslag av örtkryddor och fat. Lite återhållen om än i god dagsform.

Montecillo Gran Reserva 1994 Röd och mörk med tendens till mognadsnyans. Utvecklad doft som drar åt det oxiderade hållet. Fyllig. Utvecklad och mogen smak av fikon och russin, röd frukt, inslag av fat. Uttalad syra och strama tanniner, bra längd ger helheten en extra skjuts.

Montecillo Gran Reserva 2001 Röd, tät färg med blå kant. Doften är generös av röda bär som hallon. Medelfyllig. Stram syra och lätt kärv smak av otämjda tanniner, frukt av körsbär och plommon och en balanserad fatton. Eftersmaken är lång och ungdomlig.

Montecillo Gran Reserva 2003 Rödblå, transparent. Fruktig, röda bär, körsbär, kaffe. Generös. Medelfyllig smak av körsbär, inslag av mogna plommon, fikon och fat. Markerad syra och stramt, ungdomliga tanniner.