Laddar annons
10 Aug, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ca´Marcandaprovning 7 maj 2009

Provningen hölls på plats i Bolgheri, tillsammans med Valentina Montanari, press- och marknadsansvarig på Ca´Marcanda. Läs gärna mitt tidigare inlägg om Angelo Gajas egendom i Toscana för en bättre och djupare insikt om de extraordinära förutsättningarna för vinframställning som finns i Bolgheri. Vinfantaster kan se fram emot kommande Ca´Marcanda lanseringar i september.

Promis 2006, Toscana I.G.T
55 merlot, 35 syrah, 10 sangiovese.
Stor rik söt doft med drag av örter. Medelfyllig, ren, frisk smak av körsbär, gröna örter och mustig syrah-björnbärsmak. Frisk, ren eftersmak med bra längd.

Promis 2003, Toscana I.G.T
Söta bär och fat i doften. Medelfyllig, söt smak av mogna bär, inslag av läder och fat. Mullig och generös att dricka nu. Trevlig om än med oformlig kropp och svårfångad stil av varm årgång.

Magari 2006, Toscana I.G.T
Doft av rostat kaffe och mörka bär. Medel/fyllig, mörk frukt, inslag av lakrits och kola. Markerad, ungdomlig syra. Eldigt driv som håller sig inom ramen och en tät, sammetslen smak. Fantastisk eftersmaken om än på tok för ungt vin idag, vid provningstillfället.

Camarcanda 2005, Bolgheri D.O.C
Dofta av fat och mörka bär. Fyllig. Söta vinbär, mörk frukt och fat. Komplex och tät med lång eftersmak. Något sluten.

Camarcanda 2000, Bolgheri D.O.C
Den första årgången på marknaden!
Tät, mörk färg med begynnande mognad. Stor doft av gröna örter och paprika. Fylligt sammetslen smak med inslag av mörk frukt, fikon, russin, örter och fat. Lång, mjuk eftersmak med välbalanserade tanniner samt fruktsyra. Moget vin som jag personligen gärna skulle dricka nu framför att spara ytterligare.

Bonusprovning
Rennina 2004, Brunello di Montalcino D.O.C.G
Efter årgångarna 2002, den första på marknaden av regnig säsong samt den torra säsongen 2003 då ingen Rennina producerades kommer så 2004.
Doften är tydligt parfymerad med körsbärstoner. Vinet är medelfylligt har inslag av läder och smak av mörk frukt, körsbär, bra syra och unga, spänstiga tanniner. Eftersmaken är lång.
Bra vin, spännande att följa framöver som att lägga undan för mer djup och större komplexitet än den idag dominerande, fullmatade frukten.

För inspiration, se Angelo Gaja på Youtube