Laddar annons
5 Aug, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dags för - surströmming!

Att syra fisk var förr en nog så livsnödvändig kunskap, speciellt i ett kallt norrländskt klimat. Surströmmingspremiär är traditionellt den tredje torsdagen i augusti. Under åren har händelser inom handeln påverkat surströmmingstillverkningen. På 1500-talet var saltbrist ett problem i Sverige på grund av Gustav Vasas illa skötta krediter hos Lübeckarna, varför de tyska handelsmännen ströp saltleveranserna till Sverige. Liknande scenario utspelar sig på 1700-talet, då var orsaken osämja mellan England och Sverige. Vid båda tillfällena ökade surströmmingstillverkningen.
Betydligt senare, bara för några år sedan, talade jag med en tillverkare från Västernorrland som berättade om brist på strömming för att möta efterfrågan på den svenska surströmming. De mest intresserade uppköparna kom enligt honom oväntat från Japan. 2009 verkar lovande, inga rapporter om surströmmingbrist har nått Vinbanken.

För alla intresserade rekommenderar jag ett besök på Surströmmingsajten Här får ni mer, och väldigt rolig strömmingsläsning, dessutom kan man teckna sig för medlemskap i surströmmingssällskapet.

Att dricka till:
Öl eller mjölk. Svagdricka är ett annat alternativ. Vinbanken rekommenderar en snaps, gärna en med drag i. Förslag är OP eller Aalborg eller varför inte en klar...

Tänk på:
Eftersom syrorna som ger surströmmingen dess karakteristiska lukt är fettlösliga, kommer alla fettrika livsmedel (som till exempel smör) som står i närheten av surströmmingsfatet att smaka av surströmming efteråt.