Laddar annons
13 Aug, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vintips v 33 - spanskt vin i begränsad upplaga

Vinfirman René Barbier är med stor sannolikhet välkänd för de flesta svenska vinkonsumenterna. En av anledningarna är att den spanska Bodegan haft sitt röda vin på Systembolaget i 65 år. Att tid kontra smak och efterfrågan är tätt sammanlänkade är sant och bakom bedriften med den 65-åriga, och kan man säga stabila, efterfrågan på vinhusets viner ligger en alltid närvarande ambition av utveckling och kundtillfredsställelse från René Barbiers sida. Inte många andra vinfirmor hamnar i denna grupp om man tittar på den svenska marknaden.

Nya viner i beställningssortimentet är säsongsanpassade vita och rosévinet med årgång 2008 och namnet Limited Edition. Av båda vinerna släpps totalt 1000 buteljer, till Sverige kommer 600 stycken. Senare i höst kommer årets nya röda vin, som ett vino joven eller liknande Beaujolais Nouveau kan man förmoda....

73119-01 René Barbier Limited Edition Rosé 2008, Spanien, 79 kr
Neonblårosa, ljus färg. Doften är tydlig med drag av hallon och vaniljkola.
torrt, medelfylligt vin som smakar som en fräsch hallonkaramell med en mjuk kolaton i eftersmaken.
Betyg: 3+

73118-01 René Barbier Limited Edition White 2008, Spanien, 79 kr
Ljusgul färg. tydligt fruktig, pärondoft.
Torr, medelfyllig smak med en generös rondör av mogen frukt, päron, inslag av mineral, en lätt brödighet och en skön fetma. Drag av ekfat förstärker smaken ytterligare.
Betyg: 4-

Båda vinerna får ett gott omdöme och de kommer klara sig galant i olika sammanhang där mingel och stora sällskap träffas för något lätt att att äta, typ mingelfester och sensommarmys med plockmat.