Laddar annons
31 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Damned - champagnen är slut!

Lugn, det blir nyårsafton ändå och garanterat 2015. När det vi vill köpa är slut är det inte givet att ta näst bäst. Se det som ett tecken att göra nytt, kanske helt om.
Vill man inte gå upp i Dompankvalitet kan man satsa på magnumflaska Pommac - förklara vänligt och bestämt att nej du kör inte men att du gillar läsk.

Den som har en sodastreamer gör eget bubbel, helt i skäggig söderstils-anda. Var bara noggrann med att välja en bas av EKO dryck, helst svenska äpplen av Signe Tillisch (varför komplicera saker, och du har faktiskt gott om tid för det är flera timmar kvar till 12 slaget?).

Under tiden som ni stökar i köket kan ni öva in ett par bra, backfickefraser inför kvällens mingel.

För att få igång en diskussion
Vad tror du om zinfandel från Apulien. Är det fusk eller ska primitivo tåla konkurrensen?

Vilket boxvin är det bästa just nu? (never ending story)

Om framtiden
Kommer ripasso hålla sin popularitet under 2015?

Amarone - vad är det?

Populärhistoria
Påstående 1:
Har ni hört om champagnevispen. Finkrogarna är så trötta på gäster som 'vaskar' att de lånar ut förgyllda champagnevispar - gratis!

Påstående 2:
Forskare har kommit fram till att ett glas champagne innehåller 1 miljon bubblor men igår fick jag ett mejl av Agent 007 som sa att Bollinger RD innehåller dubbelt så många!

Briljeringsfakta
Gäsp, Bordeaux...och röd, jaja det är en tidsfråga innan världens största vinodlingsnation, Kina, gör eget vin av vad det än må vara för stil, typ, ålder eller kvalitet och då dalar glorian från urmoderns förnämaste vindistrikt förmodligen mycket snabbt. Och alla andra med för den delen!

Visste ni att vinkännare som projicerar sina förhoppningar om unga viners framtida potential har lika många rätt som det slumpmässiga urvalet (Thinking, fast and slow av Daniel Kahnemn).

Sabrera
Det var Napoleon, som älskade champagne (den var mycket söt under hans tid) och som alltid satt till häst, även när han skulle öppna buteljen och därför använde sabeln för att slå av flaskhalsen. Folien och (men detta gör inte jag, dock Wikipedia tar bort metalltråd) från korken för att få en ren träffyta när man låter sabel löpa längs med flaskan för att träffa kragen, gärna vid en knut.

Slaget ger ett snitt som är (ska vara) klockrent, rakt av och för att glaset är tjock blir det inga flisor.
Vilken Napoleon var det, nr 1 inte nr 2 (fanns ingen) varpå Napoleon 3 fortsatte. Vad annat kunde han göra åt saken?

Vilken champagneårgång gillar du bäst?
(s k rätt svar (OBS bland senare år) är någon av årgångarna 2000, 2002 eller 2004 med 04an som förmodligen den bästa av dem alla) Häpp!
Träffar du ett proffs är svaret förmodligen allmänt -96, eller specifikt Krug 1959 & Winston Churchill 1914 och 1973!

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAS ALLA LÄSARE!

/Elke
Redaktörens nyårsartikel, från hjärtat med glimten i ögat. Tack för ett fantastiskt år med er, alla läsare. Med ert intresse i ryggen ser vi fram emot 2015!