Laddar annons
21 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Den röda jordens ständiga fynd

Det finns några få viner som samstämmigt får lysande kritik och uppskattning från konsumenter oavbrutet under många decennier utan att gå upp nämnvärt i pris. Extremen av sådana ständiga fynd är en Cabernet Sauvignon från den berömda röda jorden i Conawarra.

Wynn’s Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon brukar kallas för Black Label för att etiketten är svart. Det har varit ett toppvin nu i över 50 år. Det har alltid gjorts av 100% av de bättre Cabernet S druvorna från den röda jorden där i Sydöstra South Australia. När Vingårdarna först planterades kring 1890 var Wynns, den viktigaste och största av pionjärerna. Numera är det Australiens hetaste distrikt.

Den lilla svaga åsen med röd jord är bara ca 15 kilometer lång och 1 km bred. Det är där Landets bästa cabernet sauvignon odlas. Marken är där täckt med ett tunt lager av röd väldränerad jord som i kombination med det relativt svala klimatet och en lång växtsäsong kan ge ovanligt smakrika och täta druvor. Viner får också ofta ett långt tidsperspektiv och mognar och utvecklas länge i stor skönhet. Wynns är både äldst och störst på den röda jorden i Coonawarra. Det gör en rad olika viner, några riktigt dyra som John Riddoch på Cab och Michel på Shiraz för runt 500 kronor flaskan.

Det äldsta och kanske också det mest fantastiska av dagens viner är Black Label. Jag har själv provat flera årgångar som varit 30 år unga med stor behållning. Vinet kombinerar en mäktig nyansrikedom och generositet med fin struktur och utveckling vid lagring. Det är et stort vin utan att spela märkvärdigt. Jag har många gånger haft vinet blint i provningar med både habituéer och vanliga vinkonsumenter. Vinet är en favorit i båda grupperna. Trots alla sina företräden och uppskattning har Black Label av någon oförklarlig anledning förblivit mycket rimligt prissatt.

Just nu kan man köpa årgång 2006 för 169 kronor i Beställningssortimentet, nr 70376. Det ger fyndigt mycket för pengarna redan idag och ännu mer om det sparas i tio år till i hygglig källare. Etiketten är fortfarande svart, men det har numera har döpts om till 2006 Wynns Vintage Release Cab S. Vi som följt vinet under alla decennierna kommer nog fortsätta att säga Wynn’s Black Label några decennier till.

Artikeln publicerades för första gången i februari 2012. Sedan dess har priset på vinet gått ned, nu säljs det för 149 kronor.