Laddar annons
24 Oct, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tre nya vita bourgogner

Nya denna vecka är bl.a. en delikat chilensk sval pinot noir och tre riktigt bra vita bourgogner i olika prislägen.

I Cahor innanför Bordeaux i södra Frankrike gör man tuffa röda viner på malbecdruvan, ofta mycket rimligt prissatta för sin kvalitet. Ibland kan de vara väl tuffa och hårda som unga och behöva några år extra i källaren. Nu finns en årgång av Château la Reyne Prestige, 2009, som är ovanligt tillgänglig redan nu för vintypen med betydande svartfruktigt innehåll och utvecklad längd för 95 kronor. Mår utmärkt av vidare lagring, men kan också konsumeras idag till lite smakrikare rätter.

I norra Chile i nya vindistriktet Limari är det genom närheten till det kalla Stilla Havet ganska svalt. Sjöbrisen sätter in efter lunch och svalkar av området. Här odlas numera också pinot noir som blir mer delikat och finessig i detta svala klimatet. Här mognar vinerna ganska långsamt vilket just pinot noirdruvan verkar gilla. Just nu har vi Beställningssortimentet Maycas del Limarí Reserva Pinot Noir, 2011 för 99 kronor. Det är en riktigt innehållsrik sval pinot med betydande komplexitet och fina långa toner bakom. Det är veckans nya finstilta röda på Röttorps Bästa.

Jadot är ett av de betydande Bourgognehusen. De gör ett otal Grand Cru, 1er Cru och kommunviner från olika delar av bourgogne i exklusiva prisnivåer, både rött och vitt. De gör också utmärkt basbourgogne utan speciell anknytning till geografisk del under namnet Couvent des Jacobins. Årgång 2011 av den vita har nu anlänt på Systembolaget och är i mitt tycke ovanligt bra för sina 115 kronor. Bra, komplex, snygg och riktig vit bourgogne med längd och bra klangfärg. Når precis upp till fyndnivå för detta rimliga pris i mitt provningsprotokoll.

Jag har just provat mig igenom alla mousserande på Systembolaget. I den billigaste klassen är den helt torra cavan Jaume Serra Brut Nature för 60 kronor allra bäst, tycker Röttorps Bästa. Riktigt hygglig cava med torra fina syror och lite mineraliska detaljer. Bättre än så blir det inte till det priset. Finns bara i ett fåtal butiker, men ligger i ordinarie sortiment och kan fås hem till din egen butik på två dagar.

Veckans vita lyxvin är en annan vit bourgogne, Meursault Olivier Leflaive, 2008 för 349 kronor. Du hittar denna mäktiga, rika, klassiska, fylliga Meursault med längd och betydande fetma och generös rikedom i Beställningssortimentet. Har fått lite ålder och visar upp mognadskomplexitet. Redan idag en lysande följeslagare till en stor fiskrätt med mäktig smakrik sås för den exklusiva middagen.

Det finns numera vit bourgogne även i mycket måttlig prisklass. På box finns en bra liten bourgogne med lätt smörighet och härligt friskt slut till det osannolika priset av 229 kronor per 3liter vilket motsvarar endast 57 kronor flaskan. Mâcon-Villages Chardonnay, 2011 hittar Du i Beställningssortimentet. Finns också på flaska för 77 kronor i nästan alla butiker.