Laddar annons
27 Oct, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

2009 Röd Bordeaux kommer nästa vecka

Nästa vecka lanseras ett antal röda bordeauxer på Systembolaget i olika prislägen från det stora skördeåret 2009. Några kända är svindyra och bör lagras mycket länge. Några är dyra och bör lagras, men inte lika länge. Några är riktigt bra och rimliga i pris och är nödvändiga för den som vill ha röd bordeaux av klass i framtiden.

När man köper bättre ung röd bordeaux gäller det att ha tillgång till förvaringsutrymmen med hyggliga förhållanden för att uppfostra sina viner till det stordåd de är mäktiga. Det tar ett till tre decennier. Röd bordeaux är det vin som oftast lagras och kan växa allra mest när det får utvecklas under lång tid på flaska. De börjar med en charmig fruktighet som ofta skyler de ganska hårda tanninerna. De är dessa tanniner som är den ryggrad som gör att vinet kan utvecklas så länge och så väl vid lagringen. Efter något år när ungfrukten dämpats, sluter sig vinet och blir kärvare och hårdare. Sedan förändras klangfärgen successivt med mognadstoner, först läggs blommor och örter till, sedan kolonialvaror som kaffe, kakao och tropiska kryddor. Får vinet lagras riktigt länge kan Du också hitta animaliska inslag av läder, nyskjutna svettiga hjortar och rent av rått kött. Den riktigt stora bordeauxen, från det bra året, får till slut en komplex multnads ton som påminner om doften av att vandra i bokskog om hösten efter regn. Då blir det himmelskt, för alla som lärt sig uppskatta mogna viner.

Ungefär den här utvecklingen har också många andra viner. Men det är röd bordeaux som är utgångspunkten för stora mogna viner. Det gäller att köpa på sig några flaskor när vinerna är unga och sedan spara dem till det mognadsstadium, man önskar. Årgång 2009 ser av allt att döma ut att bli en verkligt stor årgång med storslagna möjligheter till himmelska vinupplevelser om 15-30 år. Du måste nästan ha några 2009or i källaren om du gillar röd mogen bordeaux. De mest berömda slottens viner kostar mycket (rent av orimligt mycket) pengar redan som unga. Det ligger massor av dyr prestige i de flaskorna utöver ett riktigt bra vin.

Det var meningen att Systembolaget skulle släppa några av dessa dyrgripar i en webblansering i torsdags. På grund av datatekniska problem blev det inget av med det. Nu släpps de istället på tisdag 30 oktober kl 10:00 på webbutiken. Där finns Chateau Lafite, 2009 för det facila priset av 10 999, dvs klart under 11 tusen kronor. Chateau Margaux, 2009 säljs då för blott 9 794 kronor. Ch Pontet-Canet, 2009 som inte är lika upphaussad kan Du köpa för 1 332 kronor per flaska. Du hittar vinerna på Systembolagets webb om du är intresserad. Årgången är bra men dessvärre mycket dyr för de berömda slotten.

För den som kan vänta med att köpa sina 2009:or av röd bordeaux ända till torsdag den 1 november kl 10:00 finns då en hel rad, i huvudsak lite mindre berömda röda bordeauxer i Systembolagets butiker. De två mest prisvärda är Ch Poujeaux, 2009 och Chasse-Spleen, 2009 . De kostar ”bara” 308 resp 304 kronor. Riktigt lovande delikata klassiska bordeauxviner i rimlig prisklass, trots det stora året. Poujeaux är lite mindre stram och kan njutas lite tidigare. Chasse-Spleen är tuffare, mer laddad och kommer att utvecklas lite långsammare. Jag tror den når magnifik höjd i min smak 2025+. För den som nödvändigtvis vill dricka sin 2009:a röd bordeaux relativt omgående rekommenderas den lite mjukare och billigare, men ändå riktigt bra Ch Gurgue från Margauxdistriktet för 197 kronor, som också lanseras på torsdag.

Ung röd bordeaux kan man också köpa på många andra ställen än hos Systembolaget. Winefinder, en bra distansförsäljare på nätet, säljer t ex numera ung röd bordeaux i ungefär lika stor omfattning till svenska kunder som Systembolaget. Det är en stor internationell handel med dyrgriparna och även de riktigt bra prisvärda och överkomliga röda bordeauxvinerna.