Laddar annons
11 Jun, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hur man häller upp öl spelar roll!

Staropramen Acadamy är en utbildning för krogar i tjeckisk ölkunskap. Barpersonal och deras arbetsgivare kan via Carlsberg få en fyra timmars kurs i hur man servera en perfekt tjeckisk öl, just i detta fall Staropramen. Och det bara för att få den goda smaken.

En öl som för övrigt aldrig skämts för sig och som jag vid ett flertal tillfällen använt mig av i ölprovningar genom åren. Men att skillnaden var så stor som testet visade, var nästintill en chockartad upplevelse och jag måste få lov att krypa till korset.

Häll upp ölet på rätt sätt och vinn stort i smakupplevelse är budskapet som bekräftas med smaktestet. Skillnaden är monumental mellan de olika glasen och återigen står jag där med ny kunskap som ställer många av mina tidigare påståenden på fall.

-         glöm det jag sagt om att det tar tid att hälla upp en god öl. Det är fel!

 

I Tjeckien är den så kallade sju minuters upphällningen av ett öl en lika grov som allmänt utbredd felaktighet enligt bryggerierna. Detsamma kan förresten gälla för alla öl och från alla länder.

 

Anledningen är enkel. Luft är ölets värsta fiende och oxidationen startar direkt så fort som ölet lämnar tappkranen. För att förhindra luftkontakten krävs ett skyddande lager skum. Skumkronan är därmed mycket viktig. En bra skumkrona får man fram genom att vinkla glaset i 45 grader, snabbt hälla upp till en nivå om cirka fyra femtedelar, låta ölet vila cirka 30 sekunder och därefter fylla på nytt skum genom att dra spaken bakåt medan man vinklar glaset samtidigt som man låter det första skummet rinna av. När ölet är perfekt är skumkronan några centimeter i det halvliterstora glaset och konsistensen är krämig och tät, färgen är vit. Det ser gott ut helt enkelt. Allt har tagit runt en minut eller straxt däröver.

 

Tecken på ett misslyckat öl är exempelvis brunt skum som lägger sig i sjok eller som isflaksliknande formationer, att kolsyran är borta för att skumtäcket inte längre skyddar ölet.

 

Bra upphällning är dock intet om inte ölglaset fungerar och grundläggande är att glaset måste vara rent. Enkelt kan man tycka men svårt i praktiken, speciellt på restaurang. En separat glasdisk är att föredra och att glasen är fria från fettfläckar är avgörande. Fet mat som ofta förknippas med ljus öl är en riskfaktor för glaset, precis som sköna damers läppstift. Glaset ska också spolas med kallt vatten innan man häller upp öl i det.

 

En bra upphälld öl håller smaken länge i glaset,

- kolsyran ger ölet en ”riz” som är oslagbar och som står för dess kvalitet.  God öl håller stilen i minst 15 minuter. Hela 70 procent av konsumenterna väljer krog efter ölets kvalitet, säger Paul Petrik som rest upp från Prag för att lära svenska krogar mer om god Tjeckisk ölkultur.

 

Certifierade Staropramenbarer är idag Bistro Bohème, Halfway Inn, big Ben och Dick Turpin.