ABC kan stå för mycket. I vinvärlden betyder det anything but chardonnay, och som ni anar kommer uttrycket från en nästintill desperat önskan om att hitta till en annan smak än den som ABC syftar på. Ska jag försöka beskriva ABC smaken blir det synonymt med överdimensionerade ekfat (träplank om som värst) generös frukt som drar åt det exotiska hållet, inslag av honung och till sist en rejäl dos alkohol. Låter det gott? nej, knappast i min mun men smaker och preferenser förändras över tid både i den stora kommersiella världen som att personlig smak kan skifta med dagsform samtidigt som den utvecklas över tid.
Därför är det lite ojuste att dissa chardonnay med ett enkelt, nej tack och ABC. Det finns knappast någon annan druva som har en lika bred smakrepertoar som chardonnay. Det ska vara muscat då...men de är långt ifrån jämförbara.
Torra viner, söta viner, lätta eleganta viner eller viner med fat och kraft är några stilar chardonnay representerar. Bubblor är ytterligare en specialitet som i champagnens blanc de blancs. Och precis som Ulf Sjödin säger i Raimats vinskola (se annons med filmerna i högermarginalen) så finns det knappast någon annan druva som spelgar växtplats och jordmån så bra som chardonnay. Därför, skulle man teoretiska mycket lätt kunna prova minst ett nytt chardonnayvin varje dag och alltid bli presenterad en ny upplevelse. Hur läckert låter inte det?
Grundkaraktären i druvan utifrån den erfarenhet jag har är att den smakar av äpple, skiftande mellan grönt eller med moderatare syra som en gul variant. Men därefter börjar variationen.
Smörtoner i en vinsmak kommer från den malolaktiska jäsningen. Det är resultatet av den hårda äppelsyrans omvandling till mjuka smörtoner.
Vaniljkaraktär är från fatlagring, när vinet enbart jäst på ekfat kan man i regel bara förnimma en större "kropp". Här vill jag gärna trycka på att ni uppmärksammar om vaniljtonen är distinkt varpå ni kan kolla upp om faten är amerikanska (de borde vara det i teorin) medan om smaken mer drar åt det rostade (tänk kaffe) hållet är ekfaten förmodligen av franskt ursprung.
Har vinet bara jäst på ekfat (se ovan) kan den som är känsligkänna smak av jäst, men allra helst ska det bara vara ett inslag som av kanelbulle....
Gröna fruktaromer vittnar om ett svalt odlingsläge medan de gula, exotiska inslagen rymmer ursprung med varma temperaturer och rikligt med sol. Den senare ger i regel därtill en hög alkoholhalt. Och i det fall det är fallet, hur är balansen? Bra viner, oavsatt druva och ursprung har alltid en balans.
Provningsförslag
1. 5595 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2007, Frankrike, 175 kr
2. 97689 Yalumba Chardonnay Wild Ferment 2007, Australien, 109 kr
3. 74169 Catena Alta Chardonnay 2005, Argentina, 215 kr
4. 75859 Meursault 1er Cru Genevriéres 2006, Frankrike, 599 kr