Laddar annons
12 Jun, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provade, 3 toppviner från Dr. Loosen


Toppläge Himmelreich hos Dr Loosen i tyska Moseldalen.

Hur det är möjligt att göra viner av så hög kvalitet som Dr. Loosen samtidigt som de kostar så lite som de faktiskt gör måste vara som en skänk från ovan för rieslingfanatiker. För all del, för alla oss andra också – vi som helt enkelt gillar bra vin.

 

Graacher Himmelreich, Urziger Würzgarten och Erdener Treppchen är vingårdslägen med distinkt olika jordmån, vilket sätter sina tydliga avtryck i vinernas smak. Moseldalen består av en hel del skifferberg. Hos Dr. Loosen är synintrycken av vingårdslägena som en skolbok i geologi. Om röda eller gråsvarta vingårdar är tydliga för ögat. Himmelreich är på blåskiffer (se bilden), de två andra vingårdarna är på den röda sidan.

 

 

Skiffer

är en sedimentär bergart och består av finkornigt klastiskt sediment. En skiffer är i regel en bergart som har varit utsatt för mycket lite metamorfos, eller ingen alls. Olika färg på skiffer kommer av olika inblandningar av mineraler och på vilka djup, hur mycket syre, som tillförts. Bergarten, sedimenten, har uppstått genom landförskjutningar.

 

 

 

96678 Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007, Tyskland, 195 kr

Ljusgul färg, grön ton.

Doften är tydlig, äpplen och grapefrukt.

Smaken är för mig halvtorr men skulle tro att det i en analys ändå är ett mycket torrt vin. Koncentrationen är enorm, mineral, äpple, grapefrukt, sten och mineral, lite citrus. Lång eftersmak.

Omdöme: vinet har attityd och det är inget för en oförberedd gom. Bäst till en maträtt med rena smaker, vit fisk med örtbuljong osv.

Betyg: 4+

 

 

96677 Dr. Loosen Urziger Wurzgarten Riesling Spätlese 2007, Tyskland 195 kr

Ljusgul, blek.

Torr, lätt till medlefyllig smak av äpple. Kryddig! Mild och mjuk helhet med finstämd citrus och grapeinpackning.

Omdöme: Det snällaste vinet av dem tre och om man inte har provat någon av de två andra innan ett fantastiskt vin att njuta av på egen hand, perfekt till en sommareftermiddag när man ser solen dala i horisonten och livet känns oändligt och tacksamt.

Betyg: 3+

 

96676 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2007, Tyskland, 195 kr

Ljusgul färg, grön ton.

Rökig och kompakt doft. Stor.

Torr, medelfyllig till fyllig (hur ett så elegant vin kan vara fylligt är lustigt, men fylligt på ett utsökt finmejslat sätt). Stram koncentration i kombination med generös frukt,äpplen och grapefrukt såklart och limecitrus. Lång eftersmak.

Omdöme: toppvin. Det av de tre med den generösaste frukten och det som möjligen är lättast att ta till sig – direkt.  Smaksak m a ord vilket man föredrar på en nivå som egentligen bara gör en jämförelse vettig utifrån ett vetgirigt perspektiv

Betyg: 4