Laddar annons
LBV Port - topplista 2022 och allt du behöver veta
24 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

LBV Port - topplista 2022 och allt du behöver veta

Vi har tidigare skrivit om flaggskeppet bland portvinskategorier, Vintage Port, men vad är ”Late Bottled Vintage Port”? och hur vet man som konsument vad man ska välja?

Vi reder ut några begrepp och gör en ansats att ge lite hjälp på vägen. Både Vintage Port och Late Bottled Vintage, LBV, Port är kategorier under ”Ruby Port”. Lite grovhugget samlas följande underkategorier under begreppet ”Ruby Port”: Vintage, Vintage Single Quinta, Late Bottled Vintage, Crusted, Ruby Reserva och rätt och slätt Ruby.

Nu har vi i sedvanlig portvinsordning gjort saker ännu otydligare och tyvärr är det så det är med begreppen i portvinsvärlden: lite stökigt, otydligt och för en konsument blir det lätt begreppsförvirring. Ska man se ännu lite mer kritiskt på kategoriseringen blir den faktiskt ännu mer komplicerat eftersom olika producenter ser på olika sätt på de här kategorierna vilket leder till att vinerna blir ganska olika och kategorierna alltför breda och svåra att förstå sig på.

Topplista Vintage Port 2022

LBV Port lagras i fat mellan fyra och sex år

Åter till Late Bottled Vintage, LBV: LBV är alltid från en specifik årgång och lagras på fat i fyra till sex år till skillnad från vintage port, VP, som lagras i runt 20 månader på fat. Tanken bakom LBV är att vinet blir avrundat och mogna snabbare när det ligger på fat. Det ska därför vara mer färdigt att dricka när det släpps än vad VP är som kräver lång lagring på flaska innan det är dags att poppa upp korken.

Ur konsumentens synvinkel får man tillgång till ett vin som inte kräver lagring och är lättillgängligt och lättdrucket direkt efter i köp och det har, åtminstone i de bästa fallen, en likhet med VP. I de flesta fall kräver inte en LBV dekantering utan kan serveras direkt från flaskan. För producenten ger LBV en väldigt stor flexibilitet i hur man ska använda sitt druvmaterial. På 80-talet gjorde Taylors runt 20 000 lådor Vintage Port. Idag gör man mellan 6 000 och 8 000. Istället har LBV Port ökat markant. I och med att man kan bedöma hur mycket vintage port marknaden kan absorbera kan man laborera mellan de olika kategorierna och på det sättet få en bättre och lönsammare hantering.

Finns 13 LBV Port på Systembolaget

De flesta stora porthusen buteljerar sina LBV 4-5 år efter skörden. Innan buteljeringen klaras och filtreras vinet innan det släpps till försäljning. Majoriteten av dessa producenter har dessutom tanken att LBVn ska ha en ”husstil” som inte skiljer sig alltför mycket år från år. Några få och ofta de lite mindre producenter har en lite annan syn på sina LBV:er. Här eftersträvar man verkligen likheten med VP men är ändå ute efter ett mer lättillgängligt vin. För att nå dit vill man att årgången ska ge en prägel åt vinet och precis som med sina VP låter man bli att filtrera med följden att det behåller mer av sin karaktär. En ofiltrerad LBV kommer att släppa en del fällning men betydligt mindre än en VP på grund av den längre lagringen på fat men den får istället mer karaktär och mer personlighet. Här uppstår en del av det som blir en otydlighet för konsumenten: många av de stora husens LBVer är visserligen trevliga, ganska bra och lättdruckna viner men de saknar lite karaktär. De två vinerna vi har recenserat här är har mycket mer gemensamt med vintage port och är verkligen värda att utforskas.

På Systembolaget finns det 13 viner som faller i kategorin LBV. Vi har provat flera men har valt att enbart lyfta två LBV:er från de lite mindre producenterna Niepoort och Churchill´s. Anledningen till detta är att båda dessa har mycket karaktär av vintage port, de är ofiltrerade, de kommer båda från den lysande årgången 2017 och det märks i den djupa och fint strukturerade frukten. Det här är två imponerande viner med mycket karaktär och som gör skäl för att bara de två orden vintage och port på sina etiketter. Vill man laborera med fler LBV:er brukar producenter som låter bli att filtrera sina viner ha med ordet ”unfiltered” på etiketten. I första hand är det väl värt att ta reda på vilka dessa är.

Topplista LBV Port 2022

Niepoort lBV

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2017 (76228), 249 kr, 17,5 poäng (++)

Ung, rik, tät och frisk varmt mogen frukt med violer, björnbär, mörka körsbär, sultanrussin, choklad och kryddor. En LBV med mycket vintage port-karaktär, djup koncentration, lysande lite stram struktur och en lång eftersmak. En imponerande LBV med mycket karaktär av den exceptionella årgången 2017. Drick 2022-2036.

Churchills Port LBV

Churchill Late Bottled Vintage Port 2017 (8016), 199 kr, 17,5 poäng (++)

Stor doft med ung mörk varmt mogen frukt av violer, björnbär, russin, plommon, tobak och mörk choklad. I smaken är det här en LBV med mycket karaktär, ryggrad och djup även om ungfruktigheten fortfarande har ett grepp om vinet har det en lång härlig eftersmak med bra syra och frukt. Drick 2022-2034. Det här vinet finns både på helflaska och på praktisk halvflaska för 109 kr och levererar en väldigt bra prisvärdhet.

Zoe Graham är redo att ta över Churchill´s Port

När dricker man vintage port eller late bottled vintage port?

Antingen bara som den är en kulen höstkväll, gärna framför en brasa. Vill man ha ett snack till kan man klippa ett torkat fikon i två eller tre bitar, trycka in en valnöt i en av bitarna, en rostad mandel i den andra och en liten bit pecorino (eller likande fårost) i den tredje. Alternativt till en dessert innehållande mörk choklad eller som är populärt i England till ett kex med lite stiltonost. I Portugal kan man även få en LBV serverad till kött, t ex en grillad pepparbiff.

Temperatur och glasval

En LBV ska serveras lite kallare vid runt 15-16 grader. En vintage port vid 17-19 grader. Men viktigast av allt: prova de här fantastiska vinerna! Portviner utgör en av våra verkliga dryckeskatter och den förtjänar mer uppmärksamhet än vad den får idag. Även ett portvin mår bra av att det finns utrymme för aromerna att utvecklas. Därför bör det finnas lite kupa på glaset – jag använder gärna riedels riesling-zinfandel.

Dekantering

Båda dessa viner är ofiltrerade. Dricker man de inom fyra-fem år är dekantering knappast nödvändig. Väntar man längre kommer det sannolikt att skapas ett sediment vilket gör att man kan välja att dekantera dem. För egen del skulle jag nöja mig med att låta flaskan stå upprätt I några timmar innan servering och enbart dekantera de sista dropparna.

Hållbarhet

När korken är ur flaskan håller den i kylskåp i åtminstone tre veckor.